Gedetineerden verstoren dodenherdenking Vught met geschreeuw

Er zou ‘Allahu Akbar’ zijn geroepen, melden media. Maximaal tien gedetineerden van de terreurafdeling zijn daarop in isoleercellen geplaatst.

De hoofdingang van de penitentiaire inrichting Vught dat deel uitmaakt van de Dienst Justitiele Inrichtingen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
De hoofdingang van de penitentiaire inrichting Vught dat deel uitmaakt van de Dienst Justitiele Inrichtingen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De dodenherdenking bij de fusilladeplaats in Vught is zaterdagavond verstoord door geschreeuw uit de daarnaast gelegen Penitentiaire Inrichting Vught. Gedetineerden van de terreurafdeling riepen „kwetsende leuzen” tijdens het stiltemoment. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming (VVD) zondag tegen NRC na berichtgeving in het Brabants Dagblad. Volgens media zou er ‘Allahu Akbar’ – ‘god is groot’ – zijn geroepen.

Het zou gaan om maximaal tien gedetineerden van de terreurafdeling. Na het schreeuwen en joelen zijn zij in isoleercellen geplaatst, bevestigt de woordvoerder van de minister. Er wordt een onderzoek ingesteld naar hoe de verstoring van de herdenking op deze locatie in het vervolg kan worden voorkomen.

Bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij Nationaal Monument Kamp Vught waren honderden mensen aanwezig. Madeleine van Toorenburg, vicevoorzitter CDA-fractie in de Tweede Kamer, was er ook en heeft het „gejoel” gehoord, schrijft ze op Twitter. Ze wil de regering om opheldering vragen over het incident.

De directeur van de zwaarbeveiligde gevangenis heeft inmiddels excuses gemaakt aan de burgemeester van de Noord-Brabantse gemeente, aldus het Brabants Dagblad.