Eredoctoraat voor zwarte Amerikaanse vrouw die eerder was weggestuurd

Autherine Lucy Foster werd in 1956 weggestuurd na rellen op de campus van de Universiteit van Alabama. Nu prijst de universiteit haar gevecht tegen segregatie.

Autherine Lucy Foster heeft een eredoctoraat gekregen van de universiteit waar ze ruim 65 jaar eerder was weggestuurd.
Autherine Lucy Foster heeft een eredoctoraat gekregen van de universiteit waar ze ruim 65 jaar eerder was weggestuurd. Foto AP

De Afro-Amerikaanse Autherine Lucy Foster heeft ruim 65 jaar nadat ze door de Universiteit van Alabama was weggestuurd omdat ze zwart was, een eredoctoraat gekregen van deze universiteit. Ze was „onze eerste pionier op het gebied van burgerrechten”, laat de universiteit weten.

Twitter avatar UofAlabama The Univ. of Alabama A legendary moment. 
Thank you to civil rights pioneer + #UA legend Autherine Lucy Foster for her tenacious spirit in the face of adversity. We are honored to be part of this moment #TodayAtUA 🎓 #BamaGrad #WhereLegendsAreMade https://t.co/WhHRxtj47n

Lucy Foster volgde in 1956 drie dagen college, maar op de campus was weerstand tegen haar komst en ontstonden rellen. De universiteit stuurde haar daarop weg. Dit besluit werd pas in 1988 teruggedraaid waarna ze zich weer inschreef. In 1991 behaalde Foster op 64-jarige leeftijd haar masterdiploma.

Vrijdag prees de universiteit haar „moedige rol” in het tegengaan van segregatie op de universiteit. De inmiddels 89-jarige Lucy Foster benadrukte hoeveel er sindsdien was veranderd en zei dankbaar te zijn voor een warm onthaal „in plaats onvrede over mijn aanwezigheid”. Tegen de krant The New York Times zei ze:

„Toen ik er gisteravond over nadacht, begon ik te huilen. De tranen rolden gewoon over mijn wangen omdat het zo anders is dan toen en voor mij zo bijzonder is om naar zo’n universiteit als deze te kunnen komen.”

Voordat Lucy Foster in 1956 kon beginnen aan haar studie had ze al een juridische strijd geleverd. Ze werd in 1952 in eerste instantie geweigerd aan de universiteit omdat ze zwart was. Dit besluit had ze aangevochten en de rechtbank gaf haar in 1956 gelijk.

Correctie (5 mei 2019): In een eerder versie van dit artikel stond dat de rechtbank Lucy Foster in 1965 gelijk gaf. Dat moest 1956 zijn en is inmiddels aangepast.