Opinie

Elke ochtend luisteren naar NRC

We hebben er weer een rubriek bij die u met uw ogen dicht kan volgen.

Ik heb een nieuw ochtendritueel, en ik hoop u ook. Als ik de deur uitga, gaan de oordopjes in en word ik in twintig minuten bijgepraat over het onderwerp van de dag, door host Thomas Rueb en elke dag een andere collega. Want sinds maandag maken we een nieuwe, dagelijkse podcast.

Waarom een dagelijkse podcast? Audio past goed bij ons: er is veel ruimte voor diepgang, bovendien hebben veel redacteuren – bijvoorbeeld als correspondent – wel eens voor de radio gewerkt. En podcast bleef misschien lange tijd een liefhebberij van digitale voorlopers (zo interviewde ik in 2005 al ‘podfather’ Adam Curry over ‘de opkomst van podcast’). Inmiddels is de doorbraak een feit, gezien het succes van podcasts als The Daily of This American Life.

Wij zijn inmiddels ook al jaren serieus met podcast bezig. We begonnen voorzichtig in maart 2016: samen met de radiomakers van VPRO Bureau Buitenland lanceerden we de Presidential Podcast, over de Amerikaanse politiek. Onlangs verscheen aflevering 71 over ‘het dilemma van de Democraten’.

De volgende stap was om het helemaal zelf te doen. Zo kent u misschien al onze wekelijkse politieke podcast Haagse Zaken? Politiek redacteur Lamyae Aharouay neemt op zaterdag met andere Haagse verslaggevers een politiek onderwerp door. De laatste keer ging het over de nieuwe koers van de VVD.

Onbehaarde Apen

Elke woensdag verschijnt onze andere podcast Onbehaarde Apen. Een trio van wetenschapsredacteuren kiest elke week een onderwerp: de rol van Judas bij het verraad van Jezus, de waarschijnlijkheid van buitenaards leven of wanneer we de volgende ijstijd kunnen verwachten. Mooie erkenning: deze podcast, Haagse zaken én host Lamyae werden deze week genomineerd voor de Dutch Podcast Awards (stemmen kan hier).

Soms komt een speciaal project tussendoor: wie alles wil weten over Holleeder, moet deze serie beluisteren.

Vergadering

En nu dus elke dag. Om 10 uur zit een van de producers bij onze belangrijkste vergadering om te beslissen wat nu weer het onderwerp wordt. Zo hadden we deze week onder andere de bijna-coup in Venezuela, en de opvallende zaak van atlete Caster Semenya die te veel testosteron zou hebben. Mijn favoriet was het gesprek met Marcel Haenen, die jaren speurwerk deed naar de liefdesaffaire die de top van het Openbaar Ministerie verdeelde.

Wij zijn benieuwd wat u vindt: laat het ons weten via nieuwsbrief@nrc.nl of hieronder in de reacties. En luister vooral morgen weer: dan vertelt verslaggever Bram Endedijk over hoe de 73-jarige Ans Huizink er via DNA-onderzoek achterkwam dat haar vader een Canadese militair was. Tenzij er nog groot nieuws tussendoor komt. U hoort het wel!