Duitse minister Volksgezondheid wil mazelenvaccin verplichten

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen komt er in Duitsland 2.500 euro boete te staan op niet-gevaccineerde kinderen op crèches en scholen.

Het vaccin BMR (bof, mazelen, rode hond). In Nederland kunnen kinderen de prik krijgen op 14 maanden en op 9-jarige leeftijd een herhaling.
Het vaccin BMR (bof, mazelen, rode hond). In Nederland kunnen kinderen de prik krijgen op 14 maanden en op 9-jarige leeftijd een herhaling. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn (CDU), heeft een wetsvoorstel ingediend dat inenting tegen mazelen verplicht voor kinderen op de crèche en basisscholen. Op overtreding dient maximaal 2.500 euro boete te staan, zegt de minister in een interview met het Duitse dagblad Bild.

Naast schoolgaande kinderen geldt het wetsvoorstel ook voor onder andere leraren en medisch personeel. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het kabinet, waarna de Bondsdag ook nog voor moet stemmen. Het is dus nog niet zo ver, maar Spahn zegt in Bild wel te rekenen op steun. „Ik verwacht nog dit jaar een besluit van de Bondsdag”, zegt hij in het interview.

Vaccinatiebewijs

De crèche is niet verplicht in Duitsland, maar er geldt wel leerplicht vanaf zes jaar. Vanaf schoolgaande leeftijd zou er dan dus haast niet onder de vaccinatieverplichting zijn uit te komen. Als het wetsvoorstel in deze vorm wordt aangenomen moeten kinderen een vaccinatiebewijs of -certificaat gaan tonen bij hun opvang en school. De mensen en kinderen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, moeten dit dan aantonen met een medische verklaring.

Op de vraag waarom ouders niet zelf de vrijheid horen te hebben om te kiezen of ze hun kinderen inenten, antwoordt de minister tegen Bild: „In een vrij land moet ik erop kunnen vertrouwen dat de ander mij niet onnodig in gevaar brengt. Dat is ook een voorwaarde voor vrijheid.” Spahn stelt dat het mazelenvaccin ongeveer 60 euro kost per persoon en dat de kosten vergoed moeten worden door de zorgverzekeraars.

Lees ook: Besmettelijker dan griep. Mazelen komen dit jaar opvallend veel voor, vijf vragen over het virus.

Vaccinatiegraad 93 procent

In Duitsland wordt net als in Nederland al maanden gedebatteerd over de vaccinatiegraad en of de politiek moet ingrijpen. 93 procent van de kinderen gevaccineerd tegen mazelen. Maar omdat mazelen zeer besmettelijk zijn, moet voor een succesvolle uitroeiingscampagne ten minste 95 procent van de bevolking zijn ingeënt.

In Nederland is de vaccinatiegraad gemiddeld 90 procent, met flinke uitschieters naar beneden. In de gemeente Neder-Betuwe haalde in 2018 54 procent van de peuters de eerste prik tegen bof, mazelen en rodehond (BMR).

Mazelen is „één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan”, schrijft het RIVM over het virus. Het wordt overgedragen via druppeltjes vocht bij het uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Na een aantal dagen ontstaan de kenmerkende rode vlekjes op de huid. In ernstige gevallen kan het virus longontsteking of hersenontsteking veroorzaken, die in zeldzame gevallen fataal kunnen zijn.