Meerdere doden na aanvallen tussen Gazastrook en Israël

Het is voor het eerst sinds 2014 dat raketten vanuit de Gazastrook Israëlische levens eisen. Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is afgelopen weekend verder opgelaaid.

Een huis in de Israëlische stad Asjkelon werd geraakt door een raket vanuit de Gazastrook.
Een huis in de Israëlische stad Asjkelon werd geraakt door een raket vanuit de Gazastrook. Foto Amir Cohen/Reuters

Bij raketaanvallen over en weer tussen de Gazastrook en Israël zijn zondag meerdere mensen om het leven gekomen. Bij raketaanvallen op een huis en een fabriek in de Israëlische stad Ashkelon kwamen drie Israëlische mannen om het leven. Een commandant van Hamas werd zondag gedood bij een aanval vanuit Israël op de Gazastrook. Dat meldt AP. Het is voor het eerst sinds 2014 dat raketten vanuit de Gazastrook Israëlische levens eist.

Afgelopen weekend is het geweld in de regio verder opgelaaid. Meer dan vierhonderd raketten zijn sinds zaterdag vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Tientallen zijn volgens het Israëlische leger onderschept door het afweersysteem Iron Dome. Als vergelding voerde Israël aanvallen uit in de Gazastrook. Volgens Islamitische Jihad kwamen hierbij in de nacht van zaterdag op zondag twee schutters om het leven. Zaterdagavond werd een van de gebouwen van de Turkse staatszender Anadolu in de Gazastrook geraakt door Israëlische luchtaanvallen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet zondag weten dat Hamas een „zware prijs” betaalt voor de raketaanvallen op Israël. Netanyahu heeft het leger de opdracht gegeven voorlopig door te gaan met aanvallen op de Gazastrook.

Lees ook: Europese leiders roepen EU op tot actie tweestatenoplossing

Palestijnse slachtoffers

Bij het geweld kwamen zaterdag zeker zes Palestijnen om het leven, onder wie een baby van veertien maanden en haar zwangere tante. Eerder werd nog gedacht dat de zwangere vrouw de moeder van de baby was maar haar familie heeft dat zondag tegengesproken. Ook raakten zeker 47 Palestijnen gewond. In een gezamenlijke verklaring lieten Hamas en Islamitische Jihad weten: „Onze reactie wordt groter en pijnlijker als de vijand zijn agressie voortzet.”

Het geweld laaide vrijdag op nadat twee Palestijnen werden gedood door Israëlisch geweervuur tijdens de wekelijkse protesten tegen de Israëlische blokkade van Gaza. Palestijnen schoten vervolgens twee Israëlische soldaten neer die zich in de buurt van het hek tussen de Gazastrook en Israël bevonden. Als vergelding voerde Israël vrijdagavond luchtaanvallen uit, waarbij twee leden van Hamas omkwamen.

De Europese Unie heeft het geweld zaterdag veroordeeld. „De raketaanvallen vanuit Gaza naar Israël moeten onmiddellijk stoppen.” De EU laat weten pogingen te steunen van de Verenigde Naties en Egypte om een einde te maken aan het geweld. „Israëliërs en Palestijnen hebben beiden het recht om in vrede en veiligheid een waardig leven te leiden.”