Dodental door brand in vliegtuig Moskou loopt op naar 41

De staart van de Soechoi Superjet-100 stond bij de landing in brand. Het toestel had 78 inzittenden.

Een toestel van Aeroflot moest zondag een noodlanding maken omdat het in brand was gevlogen.
Een toestel van Aeroflot moest zondag een noodlanding maken omdat het in brand was gevlogen. Foto Nadezhda Polomoshnova/Reuters

Bij een brand in een passagiersvliegtuig in Moskou zijn zondag volgens het Russische onderzoekscomité zeker 41 doden gevallen, meldt persbureau Reuters. Er waren in totaal 78 personen aan boord, inclusief vijf bemanningsleden. Onder de doden zijn zeker twee kinderen.

Het vliegtuig van de Russische maatschappij Aeroflot moest zondag een noodlanding maken op de Sjeremetjevo-luchthaven in Moskou. Op beelden van regionale media is te zien dat het toestel met een brandende staart aan de grond komt en dat passagiers de nooduitgang voorin uitvluchten. De brand is inmiddels geblust.

Bekijk hier een video van de noodlanding:

Het gaat om een Soechoi Superjet-100 die rond 16.50 uur (Nederlandse tijd) was opgestegen en onderweg was naar de noordelijke Russische stad Moermansk.

Op beelden is een zwarte rookpluim te zien boven de landingsbaan. Aeroflot schrijft in een verklaring dat motoren van het toestel in brand waren gevlogen. Een onderzoekscommissie gaat naar de oorzaak van de brand kijken.

Sjeremetovo heeft twee landingsbanen, waarvan een tijdelijk door de brand niet gebruikt kan worden. Volgens Flightradar 24 zijn meerdere vluchten vertraagd en worden aankomende vliegtuigen naar andere vliegvelden in de buurt gestuurd.

De Soechoj Superjet 100 – het eerste Russische commerciële vliegtuig sinds sovjettijden – kent veel technische problemen, maar het is nog onduidelijk of technisch falen een rol heeft gespeeld bij het ongeluk.