15 miljoen euro extra voor herdenking van 75 jaar vrijheid

Het geld is bedoeld om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden, „zeker nu de generatie van ooggetuigen wegvalt”, aldus staatssecretaris Blokhuis.

Een tentoonstelling in het Nationaal Holocaust Museum. Hoe het geld verdeeld gaat worden is nog niet bekend.
Een tentoonstelling in het Nationaal Holocaust Museum. Hoe het geld verdeeld gaat worden is nog niet bekend. Foto Remko de Waal/ANP

Het kabinet trekt vijftien miljoen euro extra uit voor de herdenking van 75 jaar vrijheid in 2019 en 2020. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis zondag bekendgemaakt. Het geld gaat onder meer naar het moderniseren van oorlogsmusea, wetenschappelijk onderzoek en het toegankelijker maken van digitale bronnen en archieven.

De regering wil met het geld de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden, „zeker nu de generatie van ooggetuigen wegvalt”. Volgens staatssecretaris Blokhuis zijn verhalen en herinneringen uit die tijd nodig om „blijvend lessen uit te trekken”. Hij schrijft: „Onze vrijheid moeten we koesteren. Weten en voelen wat het echt betekent om vrij te zijn.”

In 2019 en 2020 wordt gevierd dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Hiervoor organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei een aantal extra, grote evenementen. Het is nog niet duidelijk hoe dit er precies uit komt te zien. De viering begint op 31 augustus bij de herdenking van de slag om de Schelde, en duurt tot 24 oktober 2020, de dag waarop de Verenigde Naties 75 jaar bestaan. De slag om de Schelde in 1944 was een van de grootste militaire operaties om Nederland en België te bevrijden.

Hoe het geld wordt verdeeld is nog niet duidelijk. Al eerder maakte het kabinet bekend negen miljoen euro vrij te maken voor de viering.