WHO

1.000 eboladoden in Congo

Het dodental van de ebola-uitbraak die sinds augustus heerst in het oosten van de Democratische Republiek Congo heeft vrijdag de duizend bereikt. Dat laat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten. Alleen de ebolacrisis in West-Afrika tussen 2013 en 2016 was dodelijker. 11.000 mensen kwamen toen om het leven. Internationale hulporganisaties waarschuwen intussen voor het risico dat het virus zich verspreidt naar buurland Oeganda. Tot nu toe waart het virus alleen nog rond in de oostelijke Congolese provincies Noord- en Zuid-Kivu. Ngo’s, waaronder Oxfam en Save the Children, vrezen dat een geweldsgolf die het gebied teistert daar verandering in kan brengen. Sinds afgelopen maart zijn al meer dan 60.000 inwoners van Kivu op de vlucht geslagen. Zij kunnen de grens met Oeganda oversteken. (NRC)