Thaise koning Maha Vajiralongkorn officieel gekroond

Het is voor het eerst in zeventig jaar dat de eeuwenoude kroningsceremonie gehouden is. Koning Maha Vajiralongkorn heeft nu de status van halfgod.

Koning Maha Vajiralongkorn met zijn 7,5 kilo zware kroon.
Koning Maha Vajiralongkorn met zijn 7,5 kilo zware kroon. Foto via EPA

Thailand heeft officieel een nieuwe koning. De 66 jaar oude Maha Vajiralongkorn is zaterdag gekroond nadat hij twee jaar geleden zijn functie officieus oppakte na het overlijden van zijn vader. Dat melden internationale persbureaus. Thaise koningen hebben de status van halfgod.

De eeuwenoude Thaise kroningsceremonie duurt drie dagen en bestaat uit een reeks van riten, waarbij het reinigingsritueel zaterdag de belangrijkste was. De ceremonie werd voor het laatst zeventig jaar geleden gehouden, toen Vajiralongkorns vader Bhumibol de troon besteeg.

Poedel als maarschalk

Vajiralongkorn wordt ook Rama X genoemd en is de tiende koning sinds de huidige Chakri-dynastie werd gesticht in 1782. Vajiralongkorn staat bekend als een opmerkelijk figuur. Zo bleek uit WikiLeaks-documenten uit 2011 dat hij zijn poedel Fufu tot luchtmaarschalk had benoemd en werd hij in 2017 gespot in Duitsland in een kort topje, beplakt met neptatoeages.

Vajiralongkorn maakte deze week plotseling bekend voor de vierde keer getrouwd te zijn. Hij heeft zeven kinderen bij zijn vorige drie vrouwen.

Lees ook dit profiel over Maha Vajiralongkorn: De nieuwe koning van Thailand, plots mét koningin