Sri Lankese politie zoekt nog ruim 25 verdachten aanslagen Paaszondag

President Sirisena beloofde zaterdag dat terrorisme uit zijn land verdwenen zal zijn vóór verkiezingsdag later dit jaar.

Agenten bij het huis van een van de verdachten.
Agenten bij het huis van een van de verdachten. Foto Thomas Peter/Reuters

De Sri Lankese autoriteiten zoeken nog 25 tot 30 mensen die mogelijk betrokken waren bij de bloedige aanslagen op Paaszondag. Dat heeft president Maithripala Sirisena zaterdag gezegd in een interview met persbureau Reuters. Volgens Sirisena zijn alle „actieve leden van de groep geïdentificeerd” en moeten zij enkel nog gearresteerd worden.

Ook beloofde de president „terrorisme uit te roeien” vóór de presidentiële verkiezingen, die aan het einde van het jaar worden gehouden in het Zuid-Aziatische land. Volgens Sirisena is het geen optie om de verkiezingen uit te stellen.

De Sri Lankese regering denkt dat twee kleine jihadistische groeperingen, de National Thowheeth Jama’at (NTJ) en Jammiyathul Millathu Ibrahim, achter de aanslagen zitten waarbij zeker 253 mensen om het leven kwamen. De terroristen zouden banden hebben met terreurgroep Islamitische Staat. Volgens premier Ranil Wickremesinghe vormen de aanslagplegers een „hecht groepje” van vrienden en familie.

In Sri Lanka is sinds het bloedbad op Paaszondag sprake van een gespannen sfeer. Politie en leger kammen dorpen en steden uit op zoek naar mogelijke jihadisten. Tot nu toe zijn er ruim 150 verdachten opgepakt. Ook kwamen de afgelopen dagen meermaals berichten naar buiten dat er mogelijk nieuwe aanslagen ophanden zijn.