Scientology-cruiseschip in quarantaine op Curaçao wegens mazelen

Opvarenden worden op het schip gevaccineerd. Epidemiologen zijn aan boord gegaan om te bepalen wie aan land mag.

De Freewinds bij Curaçao.
De Freewinds bij Curaçao. Foto Reuters

Het cruiseschip Freewinds van de Scientology-kerk ligt sinds zaterdag in quarantaine in de haven van Willemstad in Curaçao, meldt persbureau AP. Een bemanningslid heeft mazelen en uit angst voor verspreiding van het virus mogen de ruim driehonderd opvarenden het schip niet verlaten. Inmiddels zijn er epidemiologen aan boord om te bepalen wie van het schip af mag.

In principe mogen opvarenden die ingeënt zijn of ooit de mazelen hebben gehad van boord. Anderen worden gevaccineerd. Het zou nog ruim een dag kunnen duren voor iedereen gecontroleerd is. Epidemioloog Izzy Gerstenbluth zegt tegen AP dat de quarantaine moet voorkomen dat de ziekte zich verder kan verspreiden.

„Als we dat laten gebeuren, kan het mazelenvirus zich verspreiden naar plekken waar de kans op ernstige gevolgen veel groter is. Vooral als het gaat om arme landen waar inwoners een lagere weerstand hebben.”

‘Religieus toevluchtsoord’

Het geïnfecteerde bemanningslid meldde zich op 22 april bij een arts op Curaçao met griepachtige symptomen. Op 29 april bleek uit de uitslag van een bloedtest dat zij de mazelen heeft. Toen was de vrouw alweer uitgevaren met de Freewinds, die in de buurt van Saint Lucia in quarantaine werd geplaatst. Zaterdagochtend keerde het schip terug naar haar thuishaven op Curaçao.

De mazelen komen opvallend meer voor dan normaal. Vijf vragen over de ziekte.

De Scientology-kerk heeft nog niet gereageerd op het incident. Volgens de NOS is er geen verband tussen de geestelijke stroming en de besmetting. Scientology-aanhangers zouden zich niet minder vaak laten vaccineren dan anderen. Freewinds dient als een „religieus toevluchtsoord” voor „spirituele counselling”, zo meldt de website van Scientology.