President Bolsonaro zegt bezoek aan New York af

De komst van de extreemrechtse president naar New York maakte veel kritiek los, waaronder van burgemeester Bill de Blasio. Daarop belde Bolsonaro af.

Bolsonaro vrijdag tijdens een toespraak in Brasilia.
Bolsonaro vrijdag tijdens een toespraak in Brasilia. Foto Adriano Machado/Reuters

De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro heeft een bezoek aan de Verenigde Staten later deze maand afgezegd. Zijn aangekondigde komst naar een galadiner in New York zorgde voor ophef. Daarop trok een aantal sponsoren zich terug, waaronder het museum waar het diner zou plaatsvinden. Daarop heeft de uiterst rechtse Bolsonaro vrijdagavond bedankt voor de eer. Zijn woordvoerder wijt het wegblijven van de president volgens persbureau Reuters vooral aan kritiek van burgemeester Bill de Blasio van New York.

Onder andere luchtvaartmaatschappij Delta en dagblad The Financial Times trokken zich terug als sponsor van het evenement dat voor Bolsonaro werd georganiseerd in New York. Burgemeester De Blasio had hard uitgehaald naar Bolsonaro, toen duidelijk werd dat die naar de stad zou komen.

„Hij is niet alleen gevaarlijk om zijn overduidelijke racistische en homofobe standpunten, maar ook omdat hij een van de grootste gevaren is voor het Amazone-regenwoud.”

Bolsonaro (64) zou eregast zijn bij de Braziliaans-Amerikaanse Kamer van Koophandel, die hem wilde eren als ‘Persoon van het jaar’. Die prijs kreeg hij vanwege zijn inzet voor het „aanhalen van de economische en diplomatieke banden tussen Brazilië en de VS”. Tijdens een diner in het American Museum of Natural History in New York zou Bolsonaro worden onderscheiden.

Klimaatakkoord

Het feit dat de president zijn prijs juist daar zou krijgen, was dan ook één van de redenen dat New Yorkers zich roerden. De uiterst rechtse president versoepelt in eigen land allerlei regels ten behoeve van de landbouwsector. In zijn eerste maand als president nam de ontbossing in Brazilië met 54 procent toe ten opzichte van vorig jaar. Net als de Amerikaanse president Donald Trump overweegt Bolsonaro om uit het internationale klimaatverdrag van Parijs te stappen. De voormalig kapitein in het Braziliaanse leger staat bovendien bekend om zijn racistische, homofobe en vrouwonvriendelijke opmerkingen.

In 120 dagen nam president Bolsonaro ingrijpende landbouwbesluiten, die ten koste gingen van milieu, inheemse bevolking en Amazone.

Zo fel als men in New York op hem is, zo warm zijn de banden tussen de Braziliaanse president en zijn Amerikaanse collega Trump. Bolsonaro bezocht in maart nog het Witte Huis. De Amerikaanse vicepresident was op nieuwjaarsdag aanwezig bij de inauguratie van Bolsonaro als president.