Noord-Korea test korteafstandsraketten

Het soort raket dat nu waarschijnlijk gebruikt is, heeft Noord-Korea al twee jaar niet meer ingezet.

Televisies op het centrale treinstation van Seoul laten beelden van een Noord-Koreaanse lancering zien.
Televisies op het centrale treinstation van Seoul laten beelden van een Noord-Koreaanse lancering zien. Foto Ahn Young-joon/AP

Noord-Korea heeft zaterdag waarschijnlijk een aantal korteafstandsraketten de Japanse Zee ingeschoten. Dat melden Zuid-Koreaanse militaire inlichtingendiensten, aldus persbureau Reuters. De diensten spraken in eerste instantie van een langeafstandsraket, maar hebben die woorden later teruggenomen.

De lancering vond rond 09.00 uur ‘s ochtends lokale tijd plaats vanuit de omgeving van de oostelijke kuststad Wonsan. Na ongeveer honderd kilometer belandden de raketten in zee. Volgens experts waarop Reuters zich beroept, ging het om een bescheiden soort raket en waarschijnlijk geen lange- of middellangeafstandsraket. Daarvan had de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un beloofd ze niet meer te gebruiken. Het soort raket dat nu waarschijnlijk gebruikt is, heeft Noord-Korea al twee jaar niet meer ingezet. Zuid-Korea, Japan en de VS hebben aangegeven de lancering nog te onderzoeken.

Nu zijn relatie met Donald Trump in een dip zit, zoekt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toenadering tot een andere speler op het wereldtoneel: de Russische president Vladimir Poetin.

Noord-Koreaanse onvrede

Volgens persbureau AP was de lancering mogelijk bedoeld als signaal aan de Verenigde Staten, die een sanctiebeleid voeren ten opzichte van Noord-Korea. De twee landen hielden in februari voor de tweede keer een top over de nucleaire ontmanteling van Noord-Korea, maar die mislukte. „Het is een waarschuwing dat Noord-Korea zich weer vijandig op zal gaan stellen als er geen doorbraak komt”, zegt een Korea-expert tegen Reuters.

Zo’n doorbraak valt of staat wat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un betreft bij de opstelling van de Verenigde Staten. Dat zei hij eind vorige maand in het Russische Vladivostok, waar hij president Poetin ontmoette. Alleen verlichting van de sancties en een soepelere opstelling van de Amerikanen, kan volgens Kim de impasse oplossen. Zo niet, dan is hij voorbereid op „elke mogelijke uitkomst”.

Het Witte Huis houdt de situatie op het Noord-Koreaanse schiereiland in de gaten, zei Trumps woordvoerder Sarah Sanders zaterdag. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft met zijn Japanse en Zuid-Koreaanse collega’s gebeld. De bewindslieden spraken af voorlopig voorzichtig te reageren. President Trump zei later op zaterdag op Twitter dat hij achter Kim staat en gelooft dat de Noord-Koreaanse leider niets zal doen om de „enorme economische potentie” van het land in gevaar te brengen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Anything in this very interesting world is possible, but I believe that Kim Jong Un fully realizes the great economic potential of North Korea, & will do nothing to interfere or end it. He also knows that I am with him & does not want to break his promise to me. Deal will happen!