Losjes en relaxed

[Achter de schermen]

Foto Peter Blom

De foto’s van jonge Zuid-Afrikanen hangen al een paar weken aan de wand op onze redactie. Collega’s die langslopen worden er als een magneet naartoe getrokken. Ze zijn dan ook adembenemend mooi, de portretten van Jason, Kevin en Nonjabulo.

Fotograaf Ilvy Njiokiktjien volgde hen – en 22 andere jongeren – bijna twaalf jaar voor haar project Born Free, een fotodocument van de eerste generatie die opgroeide in een vrij Zuid-Afrika. Deze maand is het 25 jaar geleden dat Mandela werd beëdigd als de eerste zwarte president. Njiokiktjien gooide het roer om voor deze megaklus. „Als fotojournalist word je op pad gestuurd voor soms wel drie opdrachten per dag. Altijd ben je bang iets te missen. Héb ik het? Heb ik het béste? Nu had ik alle tijd. Ik nám alle tijd.” Ze sliep in backpackhotels, slenterde over straat met jongeren. Zo losjes en relaxed dat de mensen die ze volgde niet meer het gevoel hadden dat ze gefotografeerd werden. En dát is te zien in dit Blad.

p.veldhuis@nrc.nl