Negen doden bij aanslag in zuiden van Libië

Strijders vielen een kamp aan van het Libische Nationale Leger van generaal Haftar. Zeker één slachtoffer zou zijn onthoofd. IS claimt de aanslag.

LNA-leden op een basis in de buurt van Tripoli.
LNA-leden op een basis in de buurt van Tripoli. Foto via AFP

Bij een aanslag op een militair trainingskamp in het zuiden van Libië zijn zaterdag negen militairen om het leven gekomen. Doelwit van de door terreurgroep Islamitische Staat (IS) opgeëiste aanslag was het Libische Nationale Leger (LNA). Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens een bron van Reuters binnen het LNA zijn de slachtoffers op grove wijze om het leven gebracht. Zeker één van hen zou zijn onthoofd, anderen werden doodgeschoten of „afgeslacht”. Er zouden volgens een andere bron van het persbureau ook Tsjadische strijders betrokken zijn geweest bij de aanslag. Of dat ook echt zo is, is niet bekend.

Gevangenen

Het is niet geheel duidelijk waarom het kamp van LNA aangevallen werd, maar volgens de Libische nieuwssite Al Wasat is tijdens de actie wel een aantal gevangenen ontsnapt. Islamitische Staat had tot en met 2016 zelf gedeelten van Zuidwest-Libië onder controle, waaronder de stad Sirte.

Machtige milities strijden in Libië om de heerschappij. „Ze hebben veel meer wapens dan de regering.”

Het LNA had zijn kamp opgeslagen op een vliegbasis nabij de stad Sebha, die het leger begin dit jaar had overgenomen. De olierijke regio waarin Sebha ligt, is grotendeels in handen van het LNA. Die strijdt onder leiding van krijgsheer Khalifa Haftar tegen de internationaal erkende regering in Tripoli.

Milities

De situatie in Libië is chaotisch sinds leider Moammar Gadaffi in 2011 werd afgezet, en later gedood. In heel het land vechten tal van milities een bloedige strijd met elkaar uit. Op dit moment heeft Libië twee regeringen, die beide van zichzelf zeggen rechtmatig te zijn: één in Benghazi en één in de hoofdstad Tripoli.

Het LNA van Haftar probeert al enkele weken de hoofdstad Tripoli te veroveren op de regering van premier Fayez al-Sarraj, die wordt gesteund door de Verenigde Naties. Daarbij zijn al meer dan vierhonderd doden gevallen. Het LNA steunt de regering in Benghazi.

IS claimt vaak aanslagen over de hele wereld. Het is veelal lastig te verifiëren of dit klopt. Soms blijkt later dat de terreurgroep niet achter een aanslag zat die het heeft opgeëist.