Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Als Koningsdag, de overwinning van Ajax, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in één week vallen, dan is het niet gek dat in onze inbox gevoelens van saamhorigheid de kop op steken. Of liever gezegd: de behoefte daaraan. „Een slechte foto met een ballon erop en een artikel over het gebruik van lachgas, is dat jullie verslag van Koningsdag 2019?”, schrijft Eva ter Stegge. „Wat een teleurstelling.” D. Zandbergen miste in de krant van zaterdag ook al een „felicitatie voor of foto van de jarige koning”. „Het lijkt wel of de journalisten zich ervoor schamen dat er een mooi koningsfeest is geweest”, schrijft Gerrit Tijmensen. Jammer ook, vindt Leonoor Mees, dat Marcel van Roosmalen er zo „spottend en badinerend” over doet. „Bewondering” voor het „ niet aflatende harde werken” van de koninklijke familie zou volgens haar beter op zijn plaats zijn. „Alsof Wierd Duk over belastingverhoging schreef”, vindt Marcel Zijlstra. Van Roosmalen haalt volgens hem „traditiegetrouw het vertrouwde afzeikidioom van stal”.

Verschillende lezers betreurden het dat een wandeling vanuit Herinneringscentrum Kamp Westerbork, tijdens de Nacht van de Vluchteling, na bedreigingen is afgeblazen. Phil Tokkie – „76 familieleden van mij zijn naar Polen afgevoerd en daar vermoord” – herinnert eraan dat 80 jaar geleden „VLUCHTELINGENKAMP Westerbork” werd opgericht – de hoofdletters zijn van hem. Een goede aanleiding volgens hem om aandacht te vragen voor het lot van vluchtelingen. „Dat is een bredere invulling van ‘Nooit meer Auschwitz’.”

Jan H.J. Oelering doet een beroep op Europese saamhorigheid. Hij wil de lezer er onder meer op attenderen dat als Ajax de Champions League zou winnen van Barcelona of Liverpool „er aanmerkelijk meer Spanjaarden respectievelijk Britten in rouw gedompeld zijn dan Nederlanders in vreugde.” Moet je dat willen?

, chef Opine