Geweld tussen Palestijnen en Israël laait weer op

Onder anderen een Palestijnse baby van veertien maanden en haar moeder zijn omgekomen. Zeker twee Israëliërs raakten gewond.

Rookpluimen door de luchtaanvallen.
Rookpluimen door de luchtaanvallen. Foto Sami al-Sultan/AFP

Zaterdag zijn opnieuw doden gevallen in de Gazastrook. Een Palestijnse baby van veertien maanden, haar zwangere moeder en twee mannen zijn omgekomen door Israëlische luchtaanvallen. Twaalf anderen raakten gewond. Het Israëlische leger voerde de aanvallen uit nadat Palestijnen ongeveer honderd kleine raketten afvuurden. Hierbij raakten zeker twee Israëliërs gewond.

De Turkse staatszender Anadolu Ajansi heeft zaterdagavond bekendgemaakt dat een van zijn gebouwen in de Gazastrook is geraakt bij de Israëlische luchtaanvallen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu noemt het incident „een nieuwe indicatie van Israëlische agressie”. De twee landen staan al jaren op gespannen voet, onder meer omdat Turkije publiekelijk de zogenoemde Palestijnse zaak steunt.

Het geweld in de regio laaide vrijdag al op. Bij de wekelijkse protesten tegen de Israëlische blokkade van Gaza kwamen twee Palestijnen om door Israëlisch geweervuur. Hierop schoten Palestijnen twee Israëlische soldaten neer die zich in de buurt van het hek tussen de Gazastrook en Israël bevonden. Israël vergold deze actie vrijdagavond met luchtaanvallen, waarbij twee Hamas-leden omkwamen.

EU veroordeelt geweld

Met de gevechten is een einde gekomen aan een wapenstilte van ongeveer een maand. EU-woordvoerder Maja Kocijancic heeft het geweld namens de Europese Unie veroordeeld. Zij roept op tot een einde aan het geweld om „burgerlevens te beschermen”. Zowel Israëliërs als Palestijnen hebben „het recht om te leven met vrede, veiligheid en waardigheid”, schrijft zij in een verklaring.

Lees ook: Netanyahu en Hamas profiteren van een beetje escalatie