‘Broer en topadviseur ex-president Algerije gearresteerd’

Saïd Bouteflika zou de afgelopen jaren grote invloed hebben gehad op het regeringsbeleid van zijn broer.

Archiefbeeld van Abdelaziz (links) en Saïd Bouteflika.
Archiefbeeld van Abdelaziz (links) en Saïd Bouteflika. Foto AP

Saïd Bouteflika, de jongere broer en topadviseur van de voormalige president van Algerije Abdelaziz Bouteflika, is zaterdag gearresteerd. Dat melden Algerijnse media. Ook twee voormalige chefs van de veiligheidsdiensten zijn opgepakt. Het is onduidelijk op welke grond de mannen zijn aangehouden. Zij worden zondag voorgeleid.

Saïd Bouteflika wordt gezien als de grote man achter zijn broer, die tot een maand geleden de president van Algerije was. Nadat president Bouteflika in 2013 werd getroffen door een hersenbloeding, verscheen hij nauwelijks nog in het openbaar. Sindsdien zou zijn broer de touwtjes de facto in handen hebben gehad.

NRC was bij een van de protesten tegen president Bouteflika: Het leger brengt nog geen democratie in Algerije.

Protesten leidden tot aftreden

De laatste maanden van Bouteflika’s presidentschap waren zeer onrustig. Toen de broze president bekendmaakte voor een vijfde termijn te gaan, gingen honderdduizenden betogers de straat op om zijn aftreden te eisen. De protesten hielden weken aan. Uiteindelijk bond Bouteflika in en maakte hij begin april bekend op te stappen.

De rust in het land is nog niet terug want ook sinds deze bekendmaking gaan Algerijnen nog regelmatig de straat op om te demonstreren. Zij eisen het vertrek van alle politici die banden hebben met Bouteflika’s regering. Legerleider Ahmed Gaed Salah heeft beloofd alle corrupte oligarchen, politici en militairen van hun functies te verwijderen om „het vertrouwen van het volk terug te winnen”.

Inmiddels zitten verschillende oligarchen vast, onder wie de rijkste man van Algerije, Issad Rebrab. Volgens persbureau Reuters is de arrestatie van Saïd Bouteflika een teken dat de nalatenschap van Abdelaziz Bouteflika wordt afgebroken.