Boeing met 143 inzittenden schiet rivier in na landing in Florida

Het vliegtuig van Miami Air International was gecharterd door het Amerikaanse leger. 21 inzittenden zijn met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Het vliegtuig in de St. Johns River nabij Jacksonville in de Amerikaanse staat Florida.
Het vliegtuig in de St. Johns River nabij Jacksonville in de Amerikaanse staat Florida. Foto Agustin Paullier/AFP

Een Boeing 737 is in de Amerikaanse staat Florida bij de landing in een rivier terechtgekomen. Het vliegtuig, dat afkomstig was van Guantanamo Bay op Cuba en voornamelijk legerpersoneel vervoerde, gleed vrijdagavond door op een landingsbaan en belandde zo in de St. Johns River. Van de 143 inzittenden moesten er 21 met lichte verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht. Dat meldt persbureau Reuters.

Het vliegtuig van Miami Air International was gecharterd door het Amerikaanse leger. Naast militairen waren er ook burgers aan boord. Een inzittende zei tegen CNN dat het stormde en onweerde toen de Boeing landde. Ook zou het vliegtuig een „erg harde landing” hebben gemaakt en meermaals gestuiterd hebben. Volgens de passagier was het „duidelijk dat de piloot geen controle had over het vliegtuig”.

Goed getimede oefening

Het ongeluk gebeurde op een militair vliegveld nabij de stad Jacksonville. Naast negentig brandweerlieden werd een eenheid van de marine ingezet om de inzittenden uit het vliegtuig te helpen. Brandweer en marine hadden toevallig eerder op vrijdag nog samen geoefend op een vergelijkbaar incident, aldus de brandweer op Twitter.

Het vliegtuig belandde in een ondiep gedeelte van de rivier en bleef boven water. Na de landing werden de inzittenden geëvacueerd en de Boeing gecontroleerd op brandstoflekken. Die zijn vooralsnog niet gevonden. Het is nog niet duidelijk hoe lang het zal duren om het vliegtuig uit de rivier te krijgen. Volgens lokale autoriteiten rust het landingsgestel op de rivierbedding en is het risico dat de Boeing weg zal drijven gering.

Het vliegtuig is een Boeing 737-800, een ander type dan de Boeing 737 MAX 8. In veel landen mag daarmee niet meer gevlogen worden, omdat tweemaal een vliegtuig van dat type is neergestort, in Indonesië en in Ethiopië.