Bijstand

Stad krijgt geen geld terug van Rotterdammer die te veel bijstand kreeg

Een Rotterdammer die ruim 35.000 euro te veel aan bijstand ontving, hoeft dat geld niet terug te betalen aan de gemeente. De Centrale Raad van Beroep heeft geoordeeld dat de vordering van de gemeente is verjaard.

De man kreeg het geld tussen mei 2000 en november 2003, maar hij meldde niet dat hij in die periode ook geld ontving uit tijdelijke banen.

Rotterdam deed sinds 2004 moeite om het geld terug te krijgen, maar daarmee werd de wettelijke verjaring niet opgeschort. In 2015 vroeg de Rotterdammer officieel om kwijtschelding, maar de gemeente wees dit verzoek af. Omdat bijstandsgeld officieel na vijf jaar niet meer kan worden teruggevorderd, hoeft de man niets terug te betalen.

De uitspraak kan grote gevolgen krijgen. Gemeenten krijgen mogelijk tientallen miljoenen euro's te veel uitgekeerde bijstandsuitkeringen niet terug, omdat ook hun zaken zijn verjaard.(ANP)