Witwasaffaire voelbaar in resultaten ING

Kwartaalcijfers De witwasaffaire drukt nog altijd zwaar op ING. Door het aantrekken van 2.500 nieuwe mensen daalde de winst in het eerste kwartaal.

ING-topman Ralph Hamers.
ING-topman Ralph Hamers. Foto Lex van Lieshout/ANP

Honderden miljoenen euro’s gaf ING naar eigen zeggen uit om het toezicht op verdachte transacties te verbeteren. Het moest en zou beter na het witwasschandaal waarvoor de bank vorig jaar een megaschikking trof met het Openbaar Ministerie. Dat daarvoor 2.500 medewerkers extra nodig waren, was nou eenmaal niet anders. Hoe de miljoenen euro’s die de investering kost zich verhielden tot de inkomsten die zij opleverde? „Daar kijken we niet naar”, zei topman Ralph Hamers anderhalve week geleden op de jaarvergadering. „De kosten om dit op orde te krijgen zijn zo belangrijk.”

Dat de belegger daardoor even op de blaren moet zitten, bleek donderdag toen de bank de cijfers over het eerste kwartaal presenteerde. Hoewel de inkomsten in vergelijking met een jaar eerder met bijna 3 procent stegen naar 4,6 miljard euro, namen ook de uitgaven toe. Onder de streep bleef er daardoor een nettowinst over van 1,1 miljard euro, een afname van 6 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2018.

Dat de witwasaffaire nog altijd een stempel drukt blijkt ook uit de verhoging van de pot onvoorziene uitgaven. Was die een jaar geleden nog 85 miljoen euro groot, nu heeft de bank er 207 miljoen euro voor uitgetrokken. Afgelopen maart bleek dat ING nog verwikkeld is in een witwaszaak in Italië. De bank mag daar voorlopig geen nieuwe klanten aannemen. Wereldwijd nam het klantenbestand echter wel toe. Onder de 150.000 nieuwe klanten bevinden zich vooral Duitsers en Oostenrijkers.

Juist in Duitsland zou ING nu kijken naar een overname: van Commerzbank. Fusiegesprekken tussen dat bedrijf en Deutsche Bank liepen eind vorige week stuk. ING zou al bij Commerzbank hebben geïnformeerd of die openstaat voor gesprekken. Topman Hamers liet daarover donderdag weinig los maar zei „zijn oor te luister te leggen” als consolidatie optreedt op een markt waarop de bank actief is.

De ING-top kreeg op de aandeelhoudersvergadering ook een motie van wantrouwen toen tweederde van de beleggers de steun introk voor het gevoerde beleid in 2018 door de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Daarover zei Hamers donderdag tegenover de NOS: „De teleurstelling kan ik me voorstellen, tegelijkertijd zien we dit als een aanmoediging om met de strategie verder te gaan.”