Vrouwen van Heerenveen blijven toch in de eredivisie

Voetbal Het vrouwenteam van sc Heerenveen blijft spelen op het hoogste niveau. Het team leek zich vorige week terug te moeten trekken.

sc Heerenveen speelt al sinds de oprichting in 2007 in de eredivisie.
sc Heerenveen speelt al sinds de oprichting in 2007 in de eredivisie. Foto Edwin van Zandvoort/Soccrates

De voetbalsters van sc Heerenveen zouden vrijdagavond bij VV Alkmaar, vanwege financiële problemen, hun laatste wedstrijd in de eredivisie spelen. Dat is niet het geval, de Friese club is voorlopig gered.

Vorige week maakte de Stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen bekend onvoldoende middelen te hebben om de begroting sluitend te krijgen. Het vrouwenteam van sc Heerenveen is sinds 2012 ondergebracht in deze stichting, dat voetbalt onder de licentie van de profclub.

Heerenveen besloot het vrouwenvoetbal zeven jaar geleden om financiële redenen af te stoten, maar bleef als sponsor wel betrokken. De club was bereid het sponsorbedrag te verdubbelen, maar dat was volgens de stichting niet voldoende om te voldoen aan de eisen van de KNVB.

De afgelopen dagen heeft het stichtingsbestuur gesprekken gevoerd met de club, KNVB, Sport Fryslân en gemeente Heerenveen. Daaruit bleek dat alle partijen voldoende perspectief zagen voor het vrouwenvoetbal, meldt sc Heerenveen in een verklaring op de clubwebsite. Wel is de voorwaarde gesteld dat er een nieuwe stichting wordt gevormd, inclusief nieuw bestuur.

Cees Roozemond, algemeen directeur van sc Heerenveen, vertelde vorige week bij Omrop Fryslân dat het continueren van de stichting de enige oplossing was, maar dat het niet was gelukt. Volgens Roozemond had de stichting de afgelopen zeven jaar met grote financiële verliezen te kampen. „Voordat je een herstart maakt, wil je inzicht in de stichting krijgen. Toen kwamen we tot het inzicht dat de daarin aanwezige verliezen zo groot waren dat het niet verantwoord is om door te gaan.”

Lees ook: Voorbij het stigma van kostenpost in de vrouweneredivisie

Overbruggingskrediet

Met de vorming van een nieuwe stichting lijkt Heerenveen er weer vertrouwen in te hebben. „Samen met alle andere partijen die de afgelopen week hun zorgen hebben geuit, hopen we een sterke basis voor de toekomst te hebben gelegd”, zegt Roozemond op de clubwebsite.

sc Heerenveen en de KNVB stellen een overbruggingsbudget beschikbaar zodat de speelsters en trainers de komende tijd kunnen worden doorbetaald en zich kunnen voorbereiden op het nieuwe seizoen. Het college van B&W zal daarnaast de Heerenveense gemeenteraad een voorstel doen om een lening onder voorwaarden te verstrekken aan de nieuw te vormen stichting.

sc Heerenveen is, naast landskampioen FC Twente en ADO Den Haag, één van de clubs die sinds de oprichting van de eredivisie in 2007 actief is op het hoogste niveau. In het verleden speelden onder meer de internationals Sherida Spitse, Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema en Lieke Martens voor de Friese club.

Het vrouwenteam van Achilles ’29 houdt na vrijdagavond wel op te bestaan. De club uit Groesbeek verkeert al langere tijd in financiële problemen en besloot in april om zich na drie jaar terug te trekken uit de eredivisie. Volgend seizoen bestaat de competitie daardoor uit acht teams.