Raffinaderij Curaçao weer open voor zaken na Amerikaanse sancties Venezuela

Door sancties tegen Venezuela was de raffinaderij Isla op Curaçao, die wordt geëxploiteerd door het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA, stil komen te liggen.

Het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA in Willemstad op Curaçao.
Het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA in Willemstad op Curaçao. Foto: Andres Martinez Casares/ Reuters

De olieraffinaderij Isla op Curaçao heeft een vrijwaring gekregen van de Amerikaanse overheid, waardoor er ondanks de sancties van de Verenigde Staten tegen Venezuela weer zaken gedaan kunnen worden met Amerikaanse bedrijven. Dat meldde de overheid van Curaçao donderdagavond. De vrijwaring is geldig tot januari 2020.

Eerder waren er sancties afgekondigd tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA. Operaties op de Isla-raffinaderij waren hierdoor grotendeels stil komen te liggen, omdat PDVSA Isla leaset van de Curaçaose overheid.

Op zoek naar nieuwe partners

De licentie van PDVSA is tot eind dit jaar geldig. De regering van Curaçao zoekt nieuwe partners voor de raffinaderij, die de plaats van PDVSA kunnen innemen. Het Venezolaanse staatsoliebedrijf is zelf nagenoeg failliet en kan niet voldoen aan milieunormen. De vrijwaring moet ervoor zorgen dat de toekomstige vervanger makkelijker kan worden gevonden.

Het besluit van de Amerikaanse overheid werd gevierd door Eugene Eugenaath, de premier van Curaçao. Hij noemde de vrijwaring op Twitter „een grote stap voor onze economische en energieveiligheid”.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, momenteel op bezoek op de Antillen, noemde het een „belangrijke stap”.

Twitter avatar EugeneRhugg Eugene Rhuggenaath Very glad to announce that our case for granting #Curaçao a specific exemption license to US sanctions was accepted by @USTreasury, ensuring that our refinery, utilities plant CRU and distributor Curoil can remain operational. An big step for our economic and energy security! https://t.co/BV9D3CAPBR