VN-experts kritisch over ‘disproportionele’ celstraf Assange

Een Engelse rechtbank veroordeelde de oprichter van WikiLeaks deze week tot vijftig weken celstraf voor het schenden van borgtochtvoorwaarden. VN-experts zijn ‘diep bezorgd’ over de straf.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange werd eerder deze week door een rechtbank in Londen veroordeeld tot vijftig weken celstraf.
WikiLeaks-oprichter Julian Assange werd eerder deze week door een rechtbank in Londen veroordeeld tot vijftig weken celstraf. Foto Wolfgang Kumm/AP

Mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties (VN) zeggen „diep bezorgd” te zijn over de „disproportionele celstraf” van vijftig weken die Julian Assange woensdag heeft gekregen. Ook zijn ze het er niet mee eens dat de oprichter van WikiLeaks in een zwaarbewaakte gevangenis vastzit. Assange moet daarom vrij worden gelaten, schrijft de Werkgroep voor Arbitraire Detenties van de VN-mensenrechtencommissie in een verklaring vrijdag.

Lees ook: De val van Assange en WikiLeaks

Assange werd veroordeeld voor het schenden van borgtochtvoorwaarden in het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurde in 2012 toen hij zijn toevlucht zocht in de Ecuadoraanse ambassade, terwijl Zweden een arrestatiebevel had uitstaan vanwege een verkrachtingszaak. De 47-jarige Australiër heeft die aantijgingen altijd ontkend.

De VN-experts noemen het schenden van de borgtochtvoorwaarden „een overtreding van geringe aard”, waar Assange nu alsnog een forse celstraf voor heeft gekregen. „Een vervolg van arbitraire onthouding van Assange’s vrijheid”, concluderen ze. Ook benadrukt de groep dat de Zweedse justitie in 2017 heeft besloten geen zaak aan te spannen tegen Assange.

Zwaarbewaakte gevangenis

De WikiLeaks-oprichter zit vast in de zwaarbewaakte gevangenis van Belmarsh. „Alsof hij veroordeeld is voor een serieuze criminele overtreding”, schrijft de VN-groep. „Deze behandeling lijkt in tegenspraak te zijn met de principes van noodzakelijkheid en proportionaliteit binnen mensenrechtenstandaarden.”

De Werkgroep voor Arbitraire Detenties bestaat uit vijf onafhankelijke experts. In 2015 uitten ze ook al kritiek op het feit dat Assange eerder volgens hen „arbitrair” was vastgezet door Zweedse en Britse autoriteiten.

De vroegere journalist vreest uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. Die willen hem vervolgen voor zijn rol in het onthullen van Amerikaanse staatsgeheimen over de oorlogen in Irak en Afghanistan met WikiLeaks. Hij zou klokkenluider Chelsea Manning hebben geholpen met het hacken van overheidscomputers.