Veilinghuis Sotheby's maakt verlies door gebrek topkunst

Kwartaalcijfers Sotheby's leed in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 6,4 miljoen euro. Het veilinghuis blijft optimistisch.

Sotheby's heropent op vrijdag het hoofdkantoor in New York. De renovatie duurde twee jaar en kostte 55 miljoen dollar.
Sotheby's heropent op vrijdag het hoofdkantoor in New York. De renovatie duurde twee jaar en kostte 55 miljoen dollar. Foto Brett Beyer/Sotheby's

Vooral door gebrek aan topkunst heeft Sotheby’s in het eerste kwartaal van 2019 een verlies gemaakt van 7,1 miljoen dollar (6,4 miljoen euro). Dat maakte het aan de New Yorkse beurs genoteerde veilinghuis donderdag bekend.

Vergeleken met een jaar geleken daalde de omzet in het eerste kwartaal met 15 procent, naar 923 miljoen dollar. Vooral in Londen werd minder kunst ingebracht, met name in het topsegment. De omzet daalde daar met 28 procent. Financiëel topman Mike Goss wijt de terughoudendheid van Britse verzamelaars aan de onzekere politieke situatie rond de Brexit.

Vaker verlies

Sotheby’s maakte in het eerste kwartaal vaker verlies. Het veilinghuis toonde zich donderdag optimistisch over de rest van het jaar. In Hongkong boekte het bedrijf onlangs de op een na hoogste veilingomzet ooit.

Ook het feit dat de garantieafspraken voor de belangrijke mei-veilingen in New York met 50 procent zijn afgenomen, legde Goss in een toelichting op de kwartaalcijfers uit als een positief teken. „Als belangrijke inbrengers het aandurven om grote stukken zonder garantie te laten veilen, is dat een aanwijzing voor de gezondheid van de markt.”

Wat daarbij misschien ook een rol speelt is dat voormalig topman Adam Chinn in december gedwongen moest vertrekken. Chinn zette de afgelopen jaren in op het veilen met garantie.

Na een twee jaar durende en 55 miljoen dollar kostende renovatie heropent Sotheby’s vrijdag het New Yorkse hoofdkantoor. De toonzalen beslaan ruim 8.000 vierkante meter. Nu hoeft het veilinghuis daar alleen nog kunst voor te werven.