‘Tientallen doden bij meerdere confrontaties in noorden Ethiopië’

Sinds het weekend is het etnische geweld in de noordelijke Ethiopische provincie Amhara opgelaaid. Het zou gaan om confrontaties tussen Amharen en Gumuz.

Luchtfoto van een dorp in de regio Amhara.
Luchtfoto van een dorp in de regio Amhara. Foto iStock

Bij onlusten in de Ethiopische provincie Amhara zouden enkele tientallen doden zijn gevallen. Zij werden maandag slachtoffer van een wraakactie in de noordelijke provincie, schrijft persbureau AFP vrijdag op basis van een verklaring van een overheidsfunctionaris. Er zouden ook tachtig gewonden zijn gevallen.

Het geweld zou etnisch van aard zijn. In dezelfde regio vielen in het weekend ook al doden: toen kwamen zeker 21 burgers om. Ook werden meerdere huizen in brand gestoken. Dat geweld volgde op de moord op een Gumuz-man. Bij de confrontaties zouden traditionele wapens als speren, maar ook vuurwapens zijn gebruikt. Aan het begin van de week werden de Ethiopische strijdkrachten naar het gebied gestuurd om het geweld onder controle te krijgen.

Langs etnische lijnen

In de regio Amhara doen zich vaker conflicten voor tussen etnische groepen. Het gebied wordt bevolkt door Amharen; de Gumuz vormen een minderheid.
Ethiopië is een dichtbevolkt land, dat opgedeeld is langs etnische lijnen. Volgens onderzoekers heeft die verdeling gezorgd voor vijandigheid tussen de verschillende etnische groepen.

Lees meer over de problematiek waarvoor premier Abiy Ahmed gesteld werd bij zijn aantreden vorig jaar

Dergelijke spanningen en politieke rivaliteit leidden ruim twee jaar geleden tot een crisis in het land. Premier Abiy Ahmed werd bij zijn aanstelling in maart 2018 onthaald als antwoord op de conflicten. Maar een jaar na zijn inauguratie lijkt hij er niet in geslaagd de verschillende bevolkingsgroepen in Ethiopië te verenigen, schrijven analisten.