Terug in de tijd in een spartaans stapelbed

Weekendje weg Janneke Vreugdenhil gaat op zoek naar bijzondere adresjes. Deze keer: Stayokay Bunnik.

Foto’s Stayokay Bunnik

Zomer 1983, ik moest nog 15 worden. Eerste vakantie zonder ouders: met een vriendin op de fiets door Nederland. Eerste overnachting: de jeugdherberg in kasteel Rhijnauwen te Bunnik. Hoe ik me voelde toen ik ’s ochtends na het ontbijt, gezeten op de bordestrappen, de route naar onze volgende herberg uitstippelde: een vrouw van de wereld.

Dit is het verslag van een trip down memory lane én een duik in de geschiedenis. De Nederlandse jeugdherberg viert dit jaar haar 90ste verjaardag. Het toeval wil dat ‘mijn’ herberg in Bunnik de oudste nog in gebruik zijnde is (anno 1933). Sinds de Jeugdherbergcentrale in 2003 haar naam in Stayokay veranderde, heet deze locatie officieel Stayokay Utrecht-Bunnik. Het woord herberg, moet ik met enige spijt constateren, is vervangen door het internationaal natuurlijk veel handigere hostel. Wat ook opvalt: de leeftijd van de bezoekers. Er logeert een grote groep Waalse scholieren. Maar er zijn ook zat gasten die, laten we zeggen, in 1983 al ouder waren dan 15.

Gelukkig is ook veel hetzelfde gebleven. Het bruingrijze linoleum in de slaapzalen. De degelijke maar spartaanse stapelbedden (zelf opmaken!). Het rudimentaire sanitair. Terwijl de meeste Stayokay-hostels in de afgelopen jaren gemoderniseerd zijn – wie bijvoorbeeld bij Stayokay Utrecht Centrum binnenloopt, waant zich in een hipstercafé – kun je in Bunnik nog echt terug in de tijd. Al moet je wel opschieten, want in 2020 staat ook hier een renovatie gepland.

Als ik ’s ochtends na het ontbijt nog even op de stenen trappen zit, moet ik denken aan de Duitse onderwijzer die in 1907 de eerste jeugdherberg ter wereld opende, met als doel jonge mensen in staat te stellen op een betaalbare manier de wereld te verkennen. Respect, Herr Richard Schirrmann. Ook namens de al wat oudere jongere.

Vanaf 22 euro voor een (gemengde) slaapzaal. Vanaf 55 euro voor een 2-persoonskamer.