Suikerprof onthult alsnog mogelijk belangenconflict

Ophef Iedere week bespreekt de redactie wetenschap hier ophef in de wetenschap. Vandaag: is een professor verbonden met de suikerindustrie?

Foto Fascinadora

Hoe onafhankelijk is de voedingswetenschap? Foodwatch, een organisatie die campagnes voert en zich ‘voedselwaakhond’ noemt, is wantrouwend. Toen ze vorig jaar in The European Journal of Nutrition een artikel van emeritus-hoogleraar humane biologie in Maastricht Fred Brouns over koolhydraat-arme diëten lazen, sloegen ze meteen aan.

Want wat stond er bij het kopje ‘conflicts of interest’? „This publication has been made WITHOUT any involvement of the Food Industry. The sole intention of the author is to help create transparency to the academia, public, industry and policymakers on truthful interpretation of science. The opinions expressed are based on current scientific evidence as available in scientific journals and publicly accessible. The author has no conflicts of interest.

Het gevaar van suiker

Opmerkelijk, vond Foodwatch. Niet alleen die kapitalen en die goede bedoelingen, alsof we hem anders niet zouden geloven. Maar vooral vanwege de „sterke verbondenheid” van Brouns met de suikerindustrie. Zo weet de oplettende NRC-lezer bijvoorbeeld dat Brouns in 2017 in een advertentiebijlage, betaald door Royal Cosun (Suiker Unie), het gevaar van suiker relativeerde.

Foodwatch blafte bij The Journal en kreeg in april een correctie. Nu staat er bij ‘potential conflict of interest’: „The author spoke at a meeting of the European Starch Producers Association and EU commissioners (2017) about production and potential health effects of Iso-glucose.” Ook zijn activiteiten voor het Kenniscentrum Suiker (dat betaald wordt door de industrie) en voor het International Life Sciences Institute (waar alle grote voedingsproducenten bij zitten) worden vermeld.

Brouns had er zelf meteen mee kunnen komen. Waarom niet? Per mail antwoordt hij: „Ik heb ik hier in mijn vrije tijd aan gewerkt. Er is geen sprake van een op enigerlei wijze door externe fondsen betaald onderzoek.” En de wetenschappers die het stuk controleerden, vielen er niet over. Maar toen hij van de klacht hoorde, had hij geen bezwaar tegen een correctie.

Voor de ‘context’ merkt Foodwatch op dat het er in het tv-programma Rambam op leek dat de je bij Brouns gunstige uitkomsten naar energiedrankonderzoek kon kopen. Dat bleek achteraf toch vooral een kwestie van leep monteren. BNNVara en de producent moesten sorry zeggen. Te laat. Het zal niet meevallen ooit van het imago van suikerprofessor af te komen.

Correctie (3 mei 2019) Om hem beter in overeenstemming te brengen met het artikel is in het intro de zin ‘Een professor is verbonden met de suikerindustrie’ veranderd in een vraag ‘Is een professor verbonden met de suikerindustrie?’.