Stofzuig de keuken!

Robotstofzuiger Roomba doet z’n werk goed, maar aan zijn kunstjes hangt wel een prijskaartje.

De iRobot Roomba i7+ is een robotstofzuiger die extra kunstjes kan: hij rijdt niet kriskras door het huis maar brengt eerst je hele woning in kaart en kan daarna verschillende kamers apart ‘bedienen’. Dat werkt goed in combinatie met ingebouwde spraakbesturing. Vertel tegen Google Assistent of Amazon Alexa dat de woonkamer schoongemaakt moet worden en de i7 gaat meteen aan het werk, zonder tijd te verspillen aan de keuken.

Ben je helemaal bang je handen vuil te maken dan kun je de Clean Base erbij kopen: een verzamelpunt waar de Roomba wordt opgeladen en het opgezogen stof in een gangbare stofzuigerzak verdwijnt. Die heeft ruimte voor dertig schoonmaakbeurten, afhankelijk van hoe wild de visite gisteravond de toastjes smeerde.

Tijdens de test blijkt dat de Roomba op een eikenhouten vloer goed uit de voeten kan. De motor is zo krachtig dat hij een openstaande deur dichtduwt en een paar schoenen door de kamer schuift. De stofzuiger is vrij stil, de Clean Base maakt wel – eventjes – herrie als-ie het geoogste vuil verzamelt.

We zijn best tevreden over onze tijdelijke huisgenoot, totdat het prijskaartje duidelijk wordt. 899 euro voor de stofzuiger, met de Clean Base kom je op 1.199 euro. Dat valt vies tegen voor zo’n schoon apparaat.