Spanje: ambassade is geen politieke uitvalsbasis voor López

Oppositieleider Leopoldo López houdt zich sinds de mislukte couppoging deze week schuil in de Spaanse ambassade in Caracas.

López werd al in 2014 opgepakt en in 2017 onder huisarrest geplaatst.
López werd al in 2014 opgepakt en in 2017 onder huisarrest geplaatst. Foto Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Spanje zal niet toestaan dat zijn ambassade in het Venozolaanse Caracas door oppositieleider Leopoldo López als politieke uitvalsbasis wordt gebruikt. Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell vrijdag gezegd tijdens een bezoek aan Libanon.

López, bondgenoot van zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó, houdt zich sinds begin deze week in het Spaanse ambassadegebouw in de hoofdstad op met zijn vrouw en kinderen. Na de mislukte couppoging eerder deze week zocht López bescherming bij de Spanjaarden. De Venezolaanse justitie liet kort na de machtsgreep namelijk een arrestatiebevel tegen hem uitgaan.

De autoriteiten stellen dat López de voorwaarden van zijn huisarrest heeft geschonden en zich ook niet heeft gehouden aan een eerdere uitspraak die hem verbood zich publiekelijk uit te spreken.

Lees ook: ‘Guaidó communiceert niet met het volk’, klaagt demonstrant Pablo

‘López is als gast ontvangen’

Donderdag maakten de Spanjaarden duidelijk dat zij aan het arrestatiebevel geen gehoor zullen geven en López dus niet zullen overdragen. Maar de Spaanse ambassade mag ook geen politiek actiecentrum voor Lopéz of wie dan ook worden, zeggen de Spanjaarden nu. Ook krijgt Lopéz geen asiel. „Hij is een gast en is zo ook ontvangen”, zei Borrell vrijdag. Dat de Spanjaarden Lopéz tot nu toe vrijuit hebben laten spreken, viel bij de Venezolaanse autoriteiten niet in goede aarde.

Het oppositiekopstuk werd al in 2014 opgepakt en in 2017 onder huisarrest geplaatst in een door de geheime diensten beveiligde villa. Dinsdag verscheen hij voor het eerst in jaren in het openbaar, aan de zijde van Guaidó. Die ochtend had Guaidó een video op Twitter geplaatst waarin hij de Venezolaanse bevolking en militairen opriep in opstand te komen. De machtsgreep bleek van korte duur. Door de onrust onder het bewind van Nicolás Maduro zijn de afgelopen jaren veel Venezolanen naar Spanje uitgeweken.