‘Soms doe ik hier helemaal niets’

Ideale ruimte Een ruimte in huis die bijna volmaakt is. Deze maand: de veranda van Hein van Beek, waar de druiven goed willen groeien.

Sven Benjamins

Lang binnenzitten maakt een mens onrustig. Zeker Hein van Beek. Wandelt veel, fietst veel, maar dat is niet genoeg. Zodra het lente is, en de ochtendzon er terugkeert, leeft hij op zijn veranda. Zijn vrouw Laurine trouwens ook.

Op die veranda, met uitzicht over een smalle diepe tuin, staat een lange tafel met doorzichtige stoelen. Maar dat is lang niet alles. Er is Indisch houtsnijwerk van de opa van Laurine. Een houten bak bedoeld om rijst af te meten – Japans, ze woonden ooit een jaar in Tokio. Een koekoeksklok. Geen dingen die verbannen zijn naar buiten, blijkt uit de warmte waarmee erover wordt gesproken, juist dingen die worden gekoesterd. De veranda is misschien wel het hart van dit huis.

Jarenlang woonden ze in een boerderij op de Veluwe. Bij het uitvliegen van de twee dochters werd dat te geïsoleerd. Ze ontdekten dit huis in Zwolle, aan de rand van de binnenstad. Eerst vonden ze de keuken te klein. Maar bij de tweede bezichtiging, in mei, stonden de keukendeuren open en werden ze „meteen door de makelaar de veranda op gesleurd”.

Hein: „Als ik in de rieten stoel zit, doe ik soms helemaal niets. ‘Klimaatschieten’ noemden ze dat vroeger in de tropen. Dan denk je aan alles en opeens zzzz” – een handgebaar – „is alles weg.”

Sven Benjamins
Sven Benjamins
Sven Benjamins

Langs de stijl groeit een druivenrank. Nu nog kaal, maar „de laatste drie jaar hadden we enorme trossen”. Er is zelfs het geluid van stromend water: een klein fonteintje tussen de klimop. Plastic, zegt Hein enthousiast. Een verjaardagscadeau van de dochters.

Wat is niet ideaal? Het is zoeken. Om 12 uur is op de veranda de zon weg. Maar of dat erg is? Laurine: „Zon is heerlijk, maar het is ook niet gezond om de hele dag te bakken.” En de zon blijft nog uren in de rest van de tuin.

Heeft u een ideale keuken, slaapkamer, garage, wc? Stuur uw foto’s en info naar hetblad@nrc.nl o.v.v. Ideale ruimte