‘Socialisme is grote bedrijven als BMW aan het volk geven’

Kevin Kühnert SPD-rebel Kühnert bepleit collectivisering van bedrijven als BMW. „Wat heeft hij gerookt? Legaal kan het niet zijn.”

Kevin Kühnert, leider van de Jonge Socialisten.
Kevin Kühnert, leider van de Jonge Socialisten. Foto Axel Schmidt/Reuters

Opnieuw is de rebelse leider van de Duitse Jonge Socialisten, de jongerenorganisatie van regeringspartij SPD, erin geslaagd politiek Berlijn flink op stang te jagen. Drie weken voor de Europese verkiezingen heeft hij de sociaaldemocraten daarmee in verlegenheid gebracht.

Kevin Kühnert (29) voerde vorig jaar een harde campagne tegen deelname van de SPD aan de huidige coalitie. Het leidde tot bittere debatten, maar uiteindelijk stemde tweederde van de leden schoorvoetend toch maar voor toetreding tot de zogenoemde Grote Coalitie onder leiding van Angela Merkel (CDU).

Lees ook: Rebelse jong-socialist kan Duitsland en Europa in chaos storten

Nu zet Kühnert zijn pleidooi om de SPD linkser te maken kracht bij met enkele praktische voorstellen: laat grote bedrijven als BMW overgaan in gemeenschapshanden (collectivisatie), en laat mensen alleen nog huizen bezitten waar ze zelf in wonen. Die uitspraken deed hij in een interview met Die Zeit op de Dag van de Arbeid.

Nu hoort het bij de taakomschrijving van de Jonge Socialisten om de eigen partij op te jutten. En daar is Kühnert – die al veertien jaar politiek actief is – bijzonder bedreven in.

Slechte resultaten en peilingen

Net als veel andere sociaaldemocratische partijen in Europa kampt de SPD al jaren met slechte verkiezingsresultaten en nóg slechtere peilingen. Een aanscherping van het linkse profiel is – na de vele compromissen in de coalitie met de christendemocraten van Merkel – voor velen een wenkend perspectief. Zo wordt in linkse groepen en partijen vanwege de woningnood en stijgende huren serieus gesproken over en actie gevoerd voor onteigening van grote commerciële woningbedrijven.

De opmerkingen van Kühnert werden vanuit andere partijen meteen gretig gehekeld. „Een retro-wereldbeeld van een verwarde fantast”, zag minister Scheuer (Verkeer, CSU) erin. De liberale FDP beloofde de sociale-markteconomie te zullen verdedigen tegen zulke „socialistische uitwassen”. De CDU zei honend dat links dertig jaar na de ondergang van de DDR kennelijk toch weer streeft naar democratisch socialisme. En de Groenen, die in de peilingen groter zijn dan de SPD, verklaarden dat collectivisatie geen problemen oplost.

In Kühnerts eigen partij sprak Bondsdaglid Johannes Kahrs van „grote flauwekul”. Hij vroeg zich af wat Kühnert gerookt had – „iets legaals kan het niet geweest zijn”. Donderdagochtend verklaarde de secretaris-generaal van de SPD, Lars Kingbeil, zuinigjes dat Kühnerts ideeën geen voorstellen van de SPD zijn, maar de „maatschappelijke utopie” van de Jusos-voorzitter.

Kühnert zelf verpreidde via Twitter een commentaar uit Der Spiegel, dat stelt dat hij „een groeiend onbehagen aanspreekt en alternatieven aanbiedt”. Deed hij dat niet, dan had zijn organisatie „zich net zo goed de Jonge Neoliberalen kunnen noemen”.