Oud-topman Endemol Just Spee beoogd voorzitter KNVB

Just Spee moet Michael van Praag opvolgen, die terugtreedt omdat hij zijn maximale zittingstermijn heeft bereikt.

De ingang van het KNVB-hoofdkwartier in Zeist. Just Spee is voorgedragen als nieuwe bestuursvoorzitter.
De ingang van het KNVB-hoofdkwartier in Zeist. Just Spee is voorgedragen als nieuwe bestuursvoorzitter. Foto Remko de Waal/ANP

De oud-topman van Endemol Group Just Spee moet Michael van Praag gaan opvolgen als voorzitter van de KNVB. Dat heeft de voetbalbond vrijdag bekendgemaakt. Van Praag treedt terug omdat hij zijn maximale zittingstermijn heeft bereikt.

De beoogde voorzitter werd voorgedragen door een speciale selectiecommissie. Spee heeft „zowel in het bedrijfsleven, als in de voetbalwereld zijn sporen verdiend”, schrijft de KNVB. De 54-jarige Spee was drie jaar lang directeur van musicalbedrijf Stage Entertainment. Van 2012 tot 2014 was hij directeur van Endemol Group, waar hij eerder ook werkte als interim financieel directeur.

De afgelopen vijf jaar zat hij in de raad van commissarissen van Eredivisie Media & Marketing. Daar werkte hij namens Endemol aan de exploitatie van commerciële rechten van de eredivisieclubs.

Ook bekleedde Spee in commissariaten van maatschappelijke organisaties zoals Unicef Nederland en het OLVG. De nieuwe voorzitter voetbalde zelf bij de Koninklijke HFC in Haarlem, waar hij ook penningmeester was.

1,2 miljoen leden

Spee wordt op 27 mei als bondsvoorzitter benoemd. In zijn functie heeft de leiding over een vereniging van 1,2 miljoen leden, zowel in het betaald als amateurvoetbal. Spee zit straks met Eric Gudde (directeur betaald voetbal) en Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal) in het bondsbestuur.

De bondsvoorzitter wordt voor drie jaar benoemd. Onder anderen Telstar-directeur Pieter de Waard deed tevergeefs een gooi naar de functie.