Oerdegelijke koffie

[Ontmanteld] Wat openbaart zich als je een bekend product demonteert? Deze maand een Moccamaster koffiezetapparaat.

Peter Lipton

Het is een oer-Hollandse traditie: met waardepunten van Douwe Egberts een koffiezetapparaat bijeensparen. Sinds 1968 kan dat een Moccamaster-machine van Technivorm uit Amerongen zijn. Voor een KBG 741 (adviesprijs 199 euro) volstaan 37.800 punten, de punten op 945 kilo koffie.

De warmhoudplaat is inmiddels geemailleerd, om oxidatie tegen te gaan. En sinds tien jaar zit onder de filterhouder een druppelstop, zodat ook tijdens het doorlopen koffie kan worden ingeschonken. Maar verder is geruststellend weinig veranderd aan de door industrieel ontwerper Gerard Clement Smit getekende machine. Waarom zouden ze ook? Technivorm, dat ruim 150 productiemedewerkers heeft, verkocht vorig jaar 570.000 exemplaren – filterkoffie wint weer aan populariteit.

Peter Lipton

Alle 67 onderdelen zijn in de EU geproduceerd. Het assembleren van een machine kost gemiddeld een half uur. Goedkope koffiemachines hebben een aluminium verwarmingselement. Die van de Moccamaster is van koper. Dat garandeert een constante watertemperatuur van tussen de 92 en 96 graden Celsius, ideaal voor koffie. Mits regelmatig ontkalkt gaat een machine zeker vijftien jaar mee. Maar op YouTube staat ook een video van de Consumentenbond van een machine waarmee sinds 1966 driemaal daags probleemloos koffie wordt gezet. Een huwelijksgeschenk, bij elkaar gespaard met Douwe Egberts-waardepunten.