NS rust 1.900 conducteurs uit met smartwatch

Het horloge moet helpen om treinen beter op tijd te laten vertrekken. Proeven met een app die vlak voor vertrek een signaal geeft, waren volgens ProRail en NS succesvol.

Bijna tweederde van de in totaal 3.000 conducteurs krijgt vanaf maandag een smartwatch mee.
Bijna tweederde van de in totaal 3.000 conducteurs krijgt vanaf maandag een smartwatch mee. Foto Niels Wenstedt/ANP

Vanaf aanstaande maandag krijgen 1.900 NS-conducteurs een smartwatch mee die hen moet helpen om de treinen precies op tijd te laten vertrekken. Volgens NS zijn proeven van de afgelopen twee jaar met een zelfgebouwde smartwatch-applicatie „succesvol” gebleken.

De app, die samen met spoorwegbeheerder ProRail is ontwikkeld, geeft 42 seconden voor de vertrektijd een trilsignaal. Daarna telt het horloge af tot aan het vertrekmoment. In 2017 startte een proef onder dertig machinisten. „Toen bleek dat de treinen vaker op tijd vertrokken, hebben we dat uitgerold naar uiteindelijk een paar honderd machinisten en conducteurs”, aldus een NS-woordvoerder tegen NRC.

Volgens NS hoeven conducteurs zich dankzij de smartwatch minder bezig te houden met het aftellen op de perronklokken. Conducteurs kunnen volgens haar nu meer aandacht besteden aan reizigers. Daarnaast moet het horloge voor een betere samenwerking zorgen tussen de machinist en conducteurs in de trein, omdat de tijd op alle horloges exact hetzelfde is.

Op tijd fluiten

Uit het onderzoek valt niet op te maken wat de precieze tijdwinst is van het gebruik van smartwatches. Op de seconde na op tijd fluiten kan volgens een woordvoerder echter wel „het verschil maken op het spoor”.

Hoewel het niet verplicht wordt, staat de meerderheid van de conducteurs open om met de smartwatch te gaan werken, aldus de NS-woordvoerder. Hoeveel de maatregel gaat kosten, kan ze desgevraagd nog niet zeggen. Ook het type horloge is niet bekendgemaakt.