Na zeven dagen staking akkoord luchtvaartmaatschappij SAS en piloten

De Scandinavische vliegmaatschappij schrapte de afgelopen dagen 4.000 vluchten, waardoor 380.000 reizigers werden benadeeld.

SAS-topman Rickard Gustafson staat pers te woord na afloop van de persconferentie.
SAS-topman Rickard Gustafson staat pers te woord na afloop van de persconferentie. Foto: AFP / Fredrik Persson

De staking van de piloten van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is donderdag na zeven dagen beëindigd. De vliegmaatschappij heeft een akkoord bereikt met de vakbonden. Dat heeft topman Rickard Gustafson op een persconferentie laten weten.

„Ik kan onze klanten en medewerkers met opluchting mededelen dat dit conflict nu achter ons ligt. We hebben een collectieve overeenkomst getekend met onze vier pilotenvakbonden”, zei de topman. Persbureau AFP schrijft dat er in het nieuwe akkoord een loonstijging van 3,5 procent voor 2019, 3,0 procent voor 2020 en 4,0 procent voor 2021 is afgesproken.

De piloten legden op vrijdag 26 april het werk neer, nadat de in maart geopende cao-onderhandelingen waren stukgelopen. De ongeveer 1.500 SAS-vliegers eisten verbeterde arbeidsvoorwaarden, waaronder een volgens hen „marktconforme” loonsverhoging van 13 procent en minder onvoorspelbare werkuren. De leiding van de luchtvaartmaatschappij noemde die eis eerder nog „onredelijk en extreem”.

Financiële gevolgen

In totaal schrapte SAS sinds vorige week vrijdag meer dan 4.000 vluchten, waardoor zo’n 380.000 reizigers zijn benadeeld. SAS is de luchtvaartmaatschappij van Denemarken, Noorwegen en Zweden en is deels in handen van de Zweedse en Deense overheid.

Topman Gustafson sprak eerder deze week al van „grote financiële gevolgen” voor het bedrijf. Hij vreesde onder meer voor het verlies van vertrouwen door consumenten in SAS. Tijdens de persconferentie sprak Gustafson donderdagavond de hoop uit dat binnen 24 uur de dienstregeling weer als normaal verloopt.