‘Jullie kleden je eigener dan wij in de VS’

De Toerist Steeds meer buitenlandse toeristen bezoeken Nederland, in 2018 ruim 19 miljoen. Wie zijn het?

Kayla Cromer en Niels Verleum uit Amerika.
Kayla Cromer en Niels Verleum uit Amerika. Pepijn Keppel

Toen Ajacied Donny van de Beek kalm de bal langs de keeper van Tottenham schoot, sprong de Amerikaan Niels Verleum (21) op van de bank, zijn vuisten gebald in de lucht. Zijn Nederlandse oom bleef rustig zitten – die is groot Feyenoordfan. „Hij was minder uitzinnig dan ik. Maar hij is natuurlijk ook blij dat een Nederlandse club het zo ver schopt. Hij had alleen liever gezien dat het Feyenoord was.”

Zestien jaar geleden verhuisde Niels met zijn ouders naar de Verenigde Staten, hij was vijf jaar oud. Van zijn tijd in Nederland kan hij zich weinig herinneren. „Thuis, in Kalamazoo, Michigan, praten we Nederlands. Toch voel ik me meer Amerikaan dan Nederlander, ik woon er tenslotte het grootste deel van mijn leven.”

Samen met zijn vader kijkt Niels bijna elke wedstrijd van Ajax en Oranje. Niels zit dan naast hem op de bank, net zoals hij dinsdag naast zijn oom zat. Dit seizoen misten ze slechts een enkele wedstrijd van de Amsterdamse ploeg. „Het gebeurt niet ieder jaar dat een Nederlandse club allemaal grote clubs verslaat in de Champions League. Waanzinnig.”

In de Verenigde Staten zie je mensen nog in hun pyjama over straat gaan

De dag van de wedstrijd tegen Tottenham kwam Niels met zijn vriendin Kayla Cromer (19) aan in Amsterdam. Het is haar eerste keer buiten de Verenigde Staten en de eerste keer dat ze samen op reis zijn.

Onderweg van Schiphol naar Woerden, waar de familie van Niels woont, viel het Kayla vooral op dat Nederland groener is. „En kleiner. De straten zijn smal, er is weinig hoogbouw. De gebouwen zijn gebouwd van baksteen in plaats van beton. Daardoor ziet het er allemaal wat ouder uit. Ik probeer me voor te stellen hoe kleine Niels hier door de smalle straten liep. Too cute.”

Kayla vindt het wennen om buiten de VS te zijn. Natuurlijk kan ze geen straatnaambordjes lezen of de radio verstaan. „Ik heb me niet verdiept in het Nederlands. Misschien komt dat nog. Gelukkig spreekt de familie van Niels goed Engels.” Maar ze kijkt het meest op van de manier waarop Nederlanders zich kleden. „Veel beter, het is meer eigen, authentiek. In de Verenigde Staten zie je mensen nog in hun pyjama over straat gaan.”