Joseph Victor Williams eerste Maori in hooggerechtshof Nieuw-Zeeland

Minderheden

Foto University of Hawaii

Het Nieuw-Zeelandse Hooggerechtshof heeft voor het eerst een Maori-rechter. Joseph Victor Williams werd donderdag benoemd als rechter van het hoogste hof van het land. De jurist volgt William Young op, die het hof verlaat om de onderzoekscommissie naar de aanslagen in Christchurch te leiden.

Williams stamt af van de Ngāti Pūkenga- en Te Arawa-stammen. Hij spreekt vloeiend Te Reo Maori, de tweede officiële taal van Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelandse advocaat Annette Sykes, studiegenoot van Williams, noemt zijn benoeming tegenover Radio New Zealand een mijlpaal. Ze noemt Williams „een van de briljantste juristen uit de Maori-gemeenschap”. Volgens haar kan zijn benoeming leiden tot „meer gerechtigheid tussen de verschillende gemeenschappen” in Nieuw-Zeeland.

Williams zet zich al decennia in voor het lot van de Maori’s. In de jaren tachtig genoot hij even bekendheid als zanger en gitarist van reggaeband Aotearoa. (NRC)