Roger Cremers

Interview

‘Ik verdien 200 dollar per week, best veel’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Madelief Tilder (19). Aanmelden? Mail pubers@nrc.nl.

Au pair

„Op 8 juli vlieg ik naar Amerika. Ik ga een jaar als au pair in Atlanta werken. Het is een gezin met twee jongetjes, van vijf en acht. Ik wilde graag naar Los Angeles, New York, de clichés, maar dit was voor mij het perfecte gezin. Easygoing, niet heel streng, ik hoef niet schoon te maken. Zij heeft altijd een dochter willen hebben en wil graag een meisje in huis voor girl talk. Ik verdien bijna tweehonderd dollar per week, best veel. En je woont daar, je hebt je natje en je droogje. In de weekenden kan ik reizen naar New Orleans, Orlando, New York, Chicago. Na het jaar is mijn visum nog één maand geldig, dan ga ik denk ik naar de westkust.”

Langs de kerk

„Ik woon in Andijk maar eigenlijk kom ik er niet vaak. Mijn school is in Enkhuizen, de sportschool ook, mijn vriendinnen wonen daar. Andijk is een protestants-christelijk dorp. Vroeger werkte ik op zondag in de supermarkt achter de kassa. Als ik dan langs de kerk fietste kreeg ik wel boze blikken, maar dat heeft me nooit in de weg gezeten. Al sinds de brugklas heb ik dezelfde groep van veertien vriendinnen. Het is fijn om mensen te hebben die je niet elke dag hoeft te zien, maar als je dan een berichtje stuurt, of afspreekt, dat het dan is zoals het altijd is. Dat zal ik wel missen in Amerika. Al ben ik niet bang dat ik geen nieuwe vrienden zal maken. Ik vind het fijn om omringd te zijn door mensen. Daar laad ik heel erg van op.”

Roger Cremers
Roger Cremers
Roger Cremers

Zoeken, zoeken

„De vijfde klas heb ik overgedaan. Ik had over kunnen gaan, maar heb er zelf voor gekozen om te blijven zitten. Ik wist nog helemaal niet wat ik wilde. Dat kwam op me af. Mijn nieuwe mentor is met mij gaan zitten: wat wil je nou. Zoeken, zoeken en zo kwam ik uit op culturele antropologie in Amsterdam. Ik ben supernieuwsgierig, het lijkt me leuk om culturen te leren kennen die heel anders zijn dan wij. Bij fieldwork ga je bij een volk of een stam wonen zodat je een van hen wordt, maar nog wel als buitenstaander kunt observeren en begrijpen. De focus ligt in Amsterdam op visuele antropologie en ik hou erg van documentaires kijken. Na mijn studie wil ik documentairemaker worden of de journalistiek in.”

Scandinaviëfanaten

„Ik ben nog nooit buiten Europa geweest. Mijn ouders zijn echte Scandinaviëfanaten, we hebben wel tien keer in Zweden gekampeerd. Vorig jaar heb ik geïnterraild, ik had een gratis kaartje gewonnen via de EU. Dat was geweldig, je leert heel veel mensen kennen. Die zomer ging ik ook nog met mijn vriend naar Boedapest. Mijn vriend is 22. Zijn broer was mijn baas bij mijn vorige werk in de horeca. Hij kwam eten, we raakten aan de praat. Het is nog steeds supergezellig. Hij wil niet dat ik thuisblijf voor hem en dat zou ik ook niet doen. Ik wil de wereld zien.”