Atlete Semenya wint haar mogelijk laatste 800 meter

Caster Semenya heeft een van nature hoog testosteronniveau en mag daarom vanaf volgende week niet meer bij de vrouwen lopen. Ze weigert hormoontherapie te volgen.

Caster Semenya na het behalen van de winst op de 800 meter bij de Diamond League in Doha.
Caster Semenya na het behalen van de winst op de 800 meter bij de Diamond League in Doha. Foto Karim Jaafar/AFP

Hardloopster Caster Semenya heeft vrijdag de mogelijk laatste 800 meter van haar hardloopcarrière gewonnen. Bij de Diamond League-wedstrijd in Doha was de Zuid-Afrikaanse oppermachtig: ze liep bijna drie seconden weg bij de nummer twee. Vanaf volgende week mag Semenya wegens haar van nature hoge testosteronspiegel niet meer aan officiële wedstrijden voor vrouwen meedoen. Het hormoon zou haar een oneerlijk voordeel opleveren ten opzichte van andere vrouwen.

Semenya verloor woensdag een zaak tegen de internationale atletiekbond IAAF. Ze had de bond voor het sporttribunaal CAS gedaagd, nadat die vorig jaar een maximale testosteronwaarde voor vrouwelijke atleten had ingesteld. Het CAS was het niet met Semenya eens. Ze moet nu medicijnen slikken om haar testosterongehalte te verlagen.

Lees ook dit stuk over de uitspraak in de zaak-Semenya: Discrimineren is soms noodzakelijk, vindt het CAS

Na afloop van haar gewonnen race in Doha verklaarde Semenya dat ze zich niet bij de situatie neerlegt. „Hell no”, antwoordde ze volgens de BBC toen verslaggevers haar vroegen of ze inderdaad medicijnen gaat nemen. Stoppen met lopen is ook geen optie, zei Semenya: „Hoe kan ik nou met pensioen gaan op mijn 28ste? Ik voel me nog jong en energiek. Ik heb nog minstens tien jaar te gaan in de atletiek.”

Beroep

Als Semenya blijft weigeren haar testosteronspiegel te verlagen, hoeft dat niet het einde van haar loopbaan te betekenen. Ze gaat waarschijnlijk in beroep tegen het CAS-besluit bij het Zwitserse hooggerechtshof. En als dat op niets uitloopt, mag ze nog wel aan de start verschijnen op de 5.000 meter. Die afstand valt niet onder de aangescherpte geslachtsregels van de IAAF. Vorige week vrijdag werd ze Zuid-Afrikaans kampioen op de 5.000 meter. Het was pas de tweede keer dat ze de afstand liep.

Semenya’s overwinning deze vrijdag was haar dertigste zege op rij op de 800 meter. In 2012 en 2016 werd ze olympisch kampioen op het onderdeel. Ze is ook drievoudig winnaar van de wereldtitel. Vanaf Semenya’s debuut in 2009 rezen er twijfels over haar geslacht. Na een door de IAAF verplichte geslachtstest mocht ze blijven meedoen bij de vrouwen. Vanaf 2011 volgde ze hormoontherapie. Daar stopte ze in 2015 mee nadat het CAS had geoordeeld dat een Indiase atlete met een hoge testosteronwaarde geen oneerlijk voordeel had.