Bob Bronshoff, bewerking NRC

Interview

Emilio Guzman: ‘Ik ben bang dat ik het als vader niet goed zal doen’

Openhartig Cabaretier Emilio Guzman (38) maakte met goede vriend en collega Thijs van Domburg het boek Nerds. Hij beantwoordt zeven persoonlijke vragen, vrij naar Marcel Proust.

Wat ziet u als in de spiegel kijkt?

„Dit ben ik, completer en meer mezelf dan ooit. Inclusief mijn vrolijke, lichte kant. Voor het eerst in mijn leven heb ik het gevoel dat ik op mijn plek ben, dat het goed is, dat ik veilig ben. Ik was een enorm onzekere jongen, zwaar op de hand. Mijn voorstellingen waren heel politiek, ik voelde me verantwoordelijk, moest dingen aan de kaak stellen. Daar ben ik klaar mee. Ik kan het toch niet oplossen, en dat hoeft ook niet meer.”

Wat is uw meest typerende eigenschap?

„Mijn eeuwige twijfel, denk ik. Over alles. Ik moest ooit een persoonlijkheidstest invullen. Een van de vragen was: twijfel je veel? Over zo’n antwoord twijfel ik dan eindeloos.”

Wat is uw grootste angst?

„Dat ik het als vader niet goed zal doen. Ik heb een dochtertje van een half jaar. Mijn eigen vader liet mijn moeder, mijn broer Javier en mij in de steek. Ik las ergens dat 42 procent van de mannen die zelf verlaten zijn bij hun kind weggaan. Belachelijk cijfer natuurlijk, klopt vast niks van, maar dat doet angst met je. Het zoekt bevestiging.”

Welke verleiding kunt u niet weerstaan?

„Gamen. Een extreem prettige solobezigheid. Assassin’s Creed, Odyssey, Skyrim. Ik heb nu rsi aan mijn hand, ik zou echt even moeten stoppen. Lastig. Gameverslaafd zou ik mezelf niet noemen – ik heb gezien wat verslaving echt is (zijn broer, cabaretier Javier Guzman, werd meerdere malen opgenomen voor een drank- en drugsverslaving, red). Dat ontwricht alles. Dat heb ik niet. Maar geef mij een dag met alle tijd van de wereld en dan kruip ik het liefst tot diep in de nacht in een game.”

Waarvan heeft u het meest spijt?

„Kijk, dat is dan weer het voordeel van zo’n twijfelaar zijn. Ik doe zelden iets waar ik spijt van heb, heb het al helemaal doordacht voordat ik een beslissing neem.”

Welke eigenschap waardeert u het meest in een man?

„Loyaliteit. Ik zal niet snel het initiatief nemen om af te spreken. Sommigen zeggen dan: je belt nooit, je bent een lul. Terecht. Ik ben een kluizenaar. Vind contact met andere mensen al snel vrij heftig. Ik heb anderen nodig om mij eruit te trekken. En dan is het zo fijn als een vriend belt en zegt: ik kom langs.”

Welke eigenschap waardeert u het meest in een vrouw?

„Wat een onmogelijke vraag. Zijn we niet juist aan het stoppen met dat denken in stereotyperingen? Bij mij thuis is mijn vriendin de vent. Ons kind draagt haar naam. Zij brengt het geld binnen. Ik maak schoon. Ik kan alleen maar zeggen wat ik zo waardeer aan mijn eigen vriendin, maar of dat nou typisch vrouwelijk is? Haar ongebreidelde optimisme, haar positiviteit. Daar leer ik veel van. Het is alsof het licht is aangegaan.”