Duitse politie stopt ruim honderd ‘racende’ sportwagens

Deelnemers van de zogeheten Eurorally zouden met snelheden van 250 kilometer per uur over de Autobahn gescheurd hebben. De politie kijkt of sprake is van een illegale race.

Meer dan honderd auto's die meededen aan de Eurorally zijn gestopt. Duitse politie kijkt of zij een illegale race hielden.
Meer dan honderd auto's die meededen aan de Eurorally zijn gestopt. Duitse politie kijkt of zij een illegale race hielden. Foto Bernd Wüstneck/DPA

Voor sommige bestuurders is het misschien aantrekkelijk om op de Duitse snelweg het gaspedaal in te trappen aangezien op de Autobahn vaak geen maximumsnelheid geldt. Maar tegen elkaar racen en daardoor gevaar veroorzaken, is ook in Duitsland niet toegestaan.

Lees ook: De Duitsers willen gewoon plankgas kunnen op de Autobahn. Punt uit

Duitse politie heeft donderdag meer dan honderd snelle auto’s gestopt die met snelheden tot 250 kilometer per uur over de Autobahn aan het scheuren waren. Het lijkt te gaan om deelnemers van een rally die onderweg waren van Noorwegen naar Tsjechië. Een politiewoordvoerder laat weten dat wordt onderzocht of sprake was van een illegale race, schrijft de Duitse krant Der Tagesspiegel. Zover bekend heeft het riskante rijgedrag niet geleid tot ongevallen.

Op beelden is te zien dat het onder meer gaat om Porsches, Lamborghini’s en Audi’s. Bezorgde bestuurders hadden autoriteiten ingelicht dat zij auto’s met hoge snelheden voorbij hadden zien scheuren. De politie zette twee helikopters en een flitser in om de bestuurders te volgen. De rally-deelnemers werden gestopt op de A20 in de buurt van de stad Wismar, in het noordoosten van Duitsland.

‘Het is geen race’

De meeste auto’s hadden een Noorse nummerplaat en hadden op de ramen een sticker geplakt van de in Noorwegen georganiseerde Eurorally. Het evenement begon woensdag in Oslo en zou in vier etappes in Praag eindigen.

De tweede etappe donderdag werd gereden van het Duitse Kiel naar de Poolse stad Szczecin. De bijna 450 kilometer zou in ongeveer 4,5 uur gereden worden, is te lezen op de website. Ook schrijft de organisatie dat het evenement „geen competitie is”. Een Eurorally-woordvoerder benadrukt tegenover NRC dat “het geen race is” en dat Duitse autoriteiten volgens hem “een vergissing hebben gemaakt”. Verder wil hij zich niet over de kwestie uitlaten.

Volgens de Duitse krant Bild zijn in totaal 122 auto’s gestopt. Een onbekend deel daarvan moest voor het onderzoek overnachten op een rustplaats langs de snelweg waar ze staande waren gehouden en zou vrijdagochtend nog steeds stilstaan.

Bekijk beelden van het vertrek van de Eurorally uit Oslo: