De mini-tas

Wat we gaan dragen Milou van Rossum belicht elke maand een kledingstuk of accessoire dat binnenkort (weer) in de mode komt.

Jacquemus, collectie najaar 2019

De tijd dat vrouwelijke modeliefhebbers geacht werden elk jaar weer een nieuwe ‘It-bag’ te kopen, is godzijdank al een paar jaar voorbij, maar nog altijd is de damestas een statussymbool. Veel daarvan heeft te maken met prijs en merk (Hermès! Chanel!), maar ook met grootte, of liever gezegd: kleinte. Voor een grote tas is veel leer nodig en en leer is duur. Toch geldt een een kleine tas als minstens zo chic, bijvoorbeeld tijdens de internationale modeweken. Een tas waarin nog niet eens een waterflesje past laat zien dat de eigenaar niet tot het voetvolk hoort dat zich per openbaar vervoer van show naar show verplaatst, maar een auto met chauffeur ter beschikking heeft, zodat ze alleen een lipstick, spiegeltje en telefoon bij zich hoeft te dragen.

Een kleine tas heeft ook ‘table value’ – wat inhoudt dat die tijdens een etentje leuk op tafel kan worden gezet – zo leerde Elza Wandler, de vrouw achter het succesvolle Nederlandse tassenmerk Wandler, van de Arabische en Aziatische winkeliers die haar verzochten met een kleinere tas te komen. De miniversie van haar ontwerp Yara meet slechts 14 bij 8,5 centimeter, zodat er niet eens een flinke smartphone in past – die in de praktijk toch meestal in de hand wordt gehouden. Van alle nieuwe tassen die ze voor dit voorjaar presenteerde, werd-ie het meest ingekocht.

Het kan nóg kleiner – de Piccolo van Jacquemus is bijvoorbeeld maar 12 bij 6 centimeter, en komend najaar komt het hippe Franse merk met tasjes die zelfs zo klein zijn dat er nauwelijks een tampon in kan en bijna meer ring is dan tas.

Een tas die ontdaan is van alle functionaliteit: veel frivoler wordt het niet in de mode.