Chewbacca-acteur Peter Mayhew overleden (74)

De Britse acteur Peter Mayhew vertolkte decennialang de rol van de harige Chewbacca in de Star Wars-films. Waaraan hij is overleden, is niet bekendgemaakt.

De deze week overleden acteur Peter Mayhew met het Chewbaccakostuum. Beeld uit 2000.
De deze week overleden acteur Peter Mayhew met het Chewbaccakostuum. Beeld uit 2000. Foto EPA/Walt Disney World

Peter Mayhew, de acteur die decennialang Chewbacca speelde in de Star Wars-films, is overleden. Dat heeft zijn familie donderdagnacht op zijn Twitter-pagina bekendgemaakt. Hij is 74 jaar geworden.

Mayhew stierf eerder deze week in zijn huis in het noorden van de Amerikaanse staat Texas. Volgens The New York Times is een hartaanval hem fataal geworden. Hij leed al langere tijd aan gezondheidsklachten. Hierdoor kon hij de rol van de harige en vriendelijke Wookiee (een ras in de Star Wars-films) bij de laatste film waarin Chewbacca voorkomt, The Last Jedi (2017), al niet meer vertolken.

De 2,24 meter lange Mayhew kroop voor het eerst in het Chewbacca-kostuum voor de eerste Star Wars-film, die in 1977 uitkwam. Hij werkte in een Londens ziekenhuis toen regisseur George Lucas hem voor die rol castte. Hij zou Chewbacca nog spelen in The Empire Strikes Back (1980), The Return of the Jedi (1983), The Revenge of the Sith (2005) en gedeeltelijk in The Force Awakens (2015).

Geliefd onder fans

De boomlange Brit was erg geliefd onder fans van de filmserie. Tot zijn dood bezocht hij nog regelmatig bijeenkomsten van Star Wars-liefhebbers. Met andere acteurs uit de films, zoals Mark Hamill (Luke Skywalker) en Harrison Ford (Han Solo), onderhield hij goede vriendschappen.

Star Wars-bedenker en -regisseur George Lucas reageerde donderdag in een verklaring ontdaan op Mayhews overlijden. „Peter was een prachtige man. Hij was het dichtste bij een Wookiee wat een mens ooit zou kunnen komen: een groot hart, zachtaardige aard.” 

In december is er voor fans een herdenkingsbijeenkomst in Los Angeles. Daar zal zijn familie bij aanwezig zijn. Mayhew laat een vrouw en drie kinderen achter.

Correctie (3 mei 2019): In een eerdere versie van dit bericht werd Mayhew een aantal keer Mayhem genoemd. Dat is aangepast.

Twitter avatar TheWookieeRoars Peter Mayhew The family of Peter Mayhew, with deep love and sadness, regrets to share the news that Peter has passed away. He left us the evening of April 30, 2019 with his family by his side in his North Texas home. https://t.co/YZ5VLyuK0u