Britten uiten frustratie over grote partijen in lokale verkiezingen

In voorlopige resultaten staat zowel de Conservative Party als Labour op fors verlies. Volgens politici worden de grote partijen afgestraft vanwege de chaos rondom de Brexit.

Een bord wijst inwoners van het plaatsje Featherstone de weg naar het stembureau, in een gemeenschapscentrum.
Een bord wijst inwoners van het plaatsje Featherstone de weg naar het stembureau, in een gemeenschapscentrum. Foto Paul Ellis/AFP

Britse kiezers lijken de lokale verkiezingen van afgelopen donderdag te hebben aangegrepen om hun ongenoegen te uiten over de grote partijen. Met zo’n 40 procent van de stemmen geteld, staan zowel de Conservatieven van premier May als oppositiepartij Labour van Jeremy Corbyn op flink verlies. Dat melden internationale persbureaus vrijdag.

Donderdag konden kiezers stemmen voor 248 Engelse en 11 Noord-Ierse gemeenteraden en in zes burgemeestersverkiezingen. Er waren zo’n 8.000 gemeenteraadszetels te vergeven. Inmiddels hebben ruim honderd Engelse gemeenten hun uitslagen bekendgemaakt. In Noord-Ierland is men later begonnen met het tellen van de stemmen. Een definitieve uitslag wordt op zaterdag verwacht.

Lees meer over de Britse gemeenteraadsverkiezingen: het humeur van York is een goede graadmeter

‘Komt door Brexit’

Halverwege de vrijdagochtend stond Labour op 80 zetels verlies. De Conservative Party verloor er tot nu toe 440.

Tegen Britse media zeggen partijleden dat zij er niet aan twijfelen dat de crisis rondom Brexit een belangrijke rol speelt in het verlies. In een verkiezingsuitzending van de BBC zei een parlementslid van Labour: „Voor veel mensen was dit de eerste kans om hun frustratie te uiten en de twee grote partijen zijn daarvan de dupe geworden.”

In plaats van op die grote partijen stemden de Britten op kleinere partijen. Zo wonnen de sociaal-liberale en pro-Europese Liberal Democrats tot nu toe 300 zetels. Ook de Greens lijken een gunstig resultaat te hebben geboekt.