Brieven

Brieven NRC Handelsblad 3/5/2019

Taal

Nu nog in Virtual Reality

In Il y a une application pour ça, dafür gibt es eine App (1/5) staan nuttige suggesties om via apps een taal te leren. Het is aardig om ook eens te kijken wat er op dit gebied al mogelijk is met virtual reality (VR). Natuurlijk, zo’n bril op je hoofd is ook niet alles, maar probeer eens een app als Mondly, waarmee je bijvoorbeeld een gesprekje voert aan de incheckbalie van een hotel.

De grote troef van VR is immersie: je wordt ondergedompeld in een realistische situatie, de receptionist staat daar ‘echt’. Wie zenuwachtig wordt van een komende presentatie kan naar hartelust voor een ‘echt’ publiek oefenen in een app als Virtual Orator. In een andere, Virtual Speech, kan je zelfs je eigen powerpoint laden. Deze apps geven na afloop feedback over spreeksnelheid, volume, oogcontact en eventuele aarzelingen.

Overigens: wie geen zin heeft in een taalinstituut kan ook een instant-vertaalapparaatje gebruiken zoals dat van Muama Enence; het toestelletje van concurrent Waverly Labs vertaalt zelfs in real time.


docent Frans

Salaris Publieke omroep

Bescheidenheid past

Ik ben een groot fan van Matthijs van Nieuwkerk. Hij is een aanwinst voor de Nederlandse cultuur. Maar het hoort ook bij die cultuur om mensen bescheiden te houden (BNNVARA-directeur wil presentatoren behouden door meer dan de norm te betalen, 2/5). Het is geen persoonlijke verdienste dat je talent hebt; het is geen persoonlijke verdienste dat de publieke omroep je zo’n mooi podium biedt. De norm moet gewoon gehanteerd worden. Als Van Nieuwkerk bij een commerciële partij meer wil verdienen, moet hij zeker gaan. Met het risico dat hij zichzelf niet mag zijn en moet dansen naar het pijpen van het grote geld.

Debat

Tijd voor dialoog

De column Ik bepaal zelf wel met wie ik debatteer (2/5) van Clarice Gargard slaat de spijker op zijn kop. Het debat is verworden tot gestructureerd bekvechten. Het gaat om winnen of verliezen, inhoudelijk levert het weinig meer op dan wat gevatte oneliners. Het is tijd voor meer dialoog. Het gezamenlijk onderzoeken van elkaars argumenten.

Aanbesteding Sprinters

Vergeet de reiziger niet

Wordt er bij de afweging van al of niet concurrentie wel gekeken naar het belang van de reiziger (Andere partijen op het spoor is lastig, 30/4)? Het nu soms al lastig om te weten bij welk poortje je moet inchecken, zoals bijvoorbeeld op station Zutphen. Moet je straks op hetzelfde traject bij de ene spooraanbieder uitchecken en bij de andere weer in, als je overstapt van een intercity op een stoptrein of omgekeerd?

Zaak-Semenya

Wat is de volgende stap?

Schandálig! (Atlete Semenya verliest beroep bij sporttribunaal om hormoonkwestie, 1/5.) De volgende stap is dat te lange benen van een hardloper ingekort worden. En dat basketballers maximaal twee meter mogen zijn! Wat een belachelijke uitspraak.

Henk Otten

Voor democratie toch?

Na het lezen van het bericht Otten niet langer beoogd fractievoorzitter Eerste Kamer voor FVDvraag ik mij af: zou FVD niet een referendum moeten houden onder leden over het al dan niet aanblijven van Otten?

Correcties/aanvullingen

John Kerry

In de infografiek bij In het artikel Het speelveld van de Democraten is overvol en ligt volledig open (29/4, p. 14-15) werd John Kerry genoemd als oud-minister van Binenlandse Zaken. Hij was van 2013 tot 2017 minister van Buitenlandse Zaken onder president Barack Obama.

Mazraoui

In het artikel Het is een wonder boven wonder (1/5, p. E10) staat dat het gesprek met Mazraoui om middernacht Britse tijd was. Het was middernacht Nederlandse tijd.