Bijna 120.000 cv’s onrechtmatig gedownload uit vacaturebank UWV

Volgens de uitkeringsinstantie gaat het om een hack. Het UWV heeft inmiddels aangifte gedaan.

Het datalek werd ontdekt doordat opeens een groot aantal curricula vitae werd gedownload.
Het datalek werd ontdekt doordat opeens een groot aantal curricula vitae werd gedownload. Foto Peter Hilz/Hollandse Hoogte

Uit de vacaturebank van uitkeringsinstantie UWV zijn in april ongeveer 117.000 cv’s gestolen. Dat schrijft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) vrijdag aan de Tweede Kamer. De cv’s zijn buitgemaakt via het account van één werkgever, volgens de uitkeringsinstantie is er sprake van een hack.

Op 30 april werd het datalek ontdekt doordat opeens een groot aantal curricula vitae werd gedownload via hetzelfde account. Daarop is het account in kwestie direct geblokkeerd. De werkgever aan wie het account toebehoort, zegt niets te hebben geweten van de downloadpraktijken.

Afgelopen week heeft het UWV aangifte gedaan bij de politie. Het datalek is inmiddels ook bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Volgens de UWV is het nog onduidelijk wat de hacker met de gegevens van plan was. Personen wier CV’s zijn gedownload, zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

De database van het UWV wordt gebruikt door werkzoekenden die op de site werk.nl hun cv kunnen achterlaten. Werkgevers kunnen op hun beurt zoeken naar kandidaten voor een openstaande functie. Zij kunnen de cv-database alleen bekijken als zij over een account beschikken.