1.000 eboladoden in Congo, ngo’s vrezen voor verspreiding naar Oeganda

De uitbraak in het oosten van de Democratische Republiek Congo, die in augustus begon, was al de op één na grootste uit de geschiedenis.

De vrouw in het blauw heeft haar ebolabesmetting overleefd en verpleegt nu in het oosten van Congo baby's die het virus hebben.
De vrouw in het blauw heeft haar ebolabesmetting overleefd en verpleegt nu in het oosten van Congo baby's die het virus hebben. Foto Baz Ratner/Reuters

Het dodental van de ebola-uitbraak die sinds augustus heerst in het oosten van de Democratische Republiek Congo heeft vrijdag de duizend bereikt. Dat laat het Congolese ministerie van Gezondheid weten. Internationale hulporganisaties waarschuwen intussen volgens persbureau Reuters voor het risico dat het virus zich verspreidt naar buurland Oeganda.

De ebola-uitbraak was al de op één na dodelijkste ooit. Alleen de ebolacrisis in West-Afrika tussen 2013 en 2016 was dodelijker. 11.000 mensen kwamen toen om het leven.

Tot nu toe waart het virus alleen nog rond in de oostelijke Congolese provincies Noord- en Zuid-Kivu. Achttien ngo’s, waaronder Oxfam en Save the Children, vrezen dat een geweldsgolf die het gebied teistert daar verandering in kan brengen. Sinds afgelopen maart zijn al meer dan 60.000 inwoners van Kivu op de vlucht geslagen. De kans bestaat dat zij de grens met Oeganda oversteken. Verspreiding van het ebolavirus in dat land zou dan op de loer liggen.

Lees ook: Ebolavaccin legt het in Congo af tegen wapens

‘Gezondheid in gevaar’

Oeganda zegt extra alert te zijn op vluchtelingen met ebolabesmettingen in het grensgebied. „We zullen onze deuren openhouden voor vluchtelingen”, zegt minister van Rampenbestrijding Musa Ecweru tegen persbureau Reuters. „Maar we moeten ook goed oppassen dat we de gezondheid van onze bevolking niet in gevaar brengen.”

Oost-Congo wordt sinds ongeveer vijftien jaar verscheurd door een ingewikkeld conflict tussen het regeringsleger en tal van strijdgroepen. Al ruim 10.000 mensen vonden de dood. Het geweld bemoeilijkt de bestrijding van de ebola-uitbraak, bijvoorbeeld doordat ebolavaccins moeilijk verspreid kunnen worden. Ook heerst er onder de bevolking veel wantrouwen tegen hulpverleners. Bij aanvallen op behandelcentra zijn dit jaar volgens de WHO al 85 artsen en verplegers gedood of verwond.