Schade door cycloon Fani in India, vooralsnog weinig slachtoffers

Evacuatie Door een massale ontruiming van het kustgebied lijkt het aantal slachtoffers beperkt te blijven. India heeft geleerd van eerdere rampen.

Winkels in de kustplaats Puri hebben cycloon Fani niet doorstaan.
Winkels in de kustplaats Puri hebben cycloon Fani niet doorstaan. AP

De cycloon die vrijdag de Indiase oostkust trof heeft zware schade aangericht maar – tot nu toe – nauwelijks slachtoffers gemaakt. De massale evacuatie van inwoners, volgens de nationale rampendienst de grootste in de geschiedenis, lijkt succesvol te zijn verlopen.

Om acht uur ‘s ochtends kwam cycloon Fani aan land bij de toeristentrekpleister Puri, in de staat Odisha. Zij was toen een storm van de zwaarste categorie, met windsnelheden tot 200 kilometer per uur. Bomen en elektriciteitspalen werden uit de grond gerukt, huizen en andere gebouwen raakten zwaar beschadigd. Voor een exacte inventarisatie van de schade was het vrijdag te vroeg.

’s Middags waren er drie dodelijke slachtoffers bekend.

UItgebreid reddingsplan

De autoriteiten hadden vooraf een uitgebreid reddingsplan in werking gesteld. Meer dan een miljoen mensen is vooraf geëvacueerd en ondergebracht in 4.000 opvangcentra. De krijgsmacht en de kustwacht waren in paraatheid gebracht. 54 hulpteams met artsen, duikers en reddingwerkers zijn ingezet in de kuststreken waar de risico’s op overstromingen groot zijn. Vissersboten werden naar hoger gebied gesleept.

De Indiase oostkust heeft een ruime ervaring met cyclonen en de overheid heeft haar voorbereiding de afgelopen jaren sterk verbeterd. In 1999 kwamen nog zo’n 10.000 inwoners van Odisha om bij een zware cycloon. Twee jaar geleden vielen 200 doden door cycloon Ockhi. Bij een cycloon afgelopen oktober bleef het aantal slachtoffers beperkt: ook toen werden honderdduizenden mensen geëvacueerd.

Fani was in zwaarte vergelijkbaar met cycloon Idai, die twee maanden geleden ruim duizend levens eiste in Mozambique, Zimbabwe en Malawi en voor grote overstromingen zorgde, waardoor inwoners soms weken verstoken bleven van hulp. De Wereldbank maakte vrijdag bekend de hulp aan die regio te verhogen naar 700 miljoen dollar.

Stofstormen en sneeuwstormen

Net als Idai destijds is ook Fani boven land nog een krachtige storm. Vrijdagmiddag trok Fani noordoostwaarts, richting Bangladesh. Binnen grote delen van India worden er gevolgen voor het weer verwacht: van stofstormen in de woestijn van het westelijke Rajasthan tot hevige regenval in het grensgebied met China. Beklimmers van de Mount Everest in Nepal moesten naar lager gelegen schuilplaatsen afdalen wegens sneeuwstormen.

Cyclonen zijn ongebruikelijk in deze tijd van het jaar. Meestal ontstaan ze na de moesson, in de maanden vanaf oktober.

Via sociale media informeerden de Indiase nationale en lokale overheid inwoners over de evacuatie:

De persdienst ANI heeft beelden van de storm: