Wat de mensen niet weten, maar de dieren allemaal wel, is dat in de stam van de boom, zo halverwege, een oor zit

De eerste bladzijde Eén bijzondere zin op de eerste bladzijde van een nieuw boek. De boom met het oor, van Annet Schaap.

Foto Lars van den Brink

We moeten, waarschuwt de uitgever, niet denken dat dit de opvolger van Lampje is, het fenomenale kinderboek waarmee Annet Schaap zo’n beetje alle kinderharten veroverde én alle kinderboekenprijzen. Oké, dit is een prentenboek van zo’n vijftig bladzijden, en oké, een tweede Lampje is veel gevraagd. Maar na haar daverende debuut zijn we natuurlijk benieuwd wat Schaap nog meer in petto heeft.

De eerste bladzijde belooft veel goeds: daar torent, getekend door Philip Hopman, een boom de hemel in. Een boom zó dik, begint Schaap meteen als heuse sprookjesverteller, ‘geen vijf mensen samen kunnen zijn stam omspannen’. Met wortels zó diep, ‘voorbij de woelende wormen, voorbij de kabels met telefoongesprekken’. Dat is al prachtig: beelden en zinnen die zo majestueus zijn als de woudreus die ze beschrijven. Maar het mooist is dat raadselachtige oor dat het boek zijn titel gaf. ‘Een oor dat echt luistert.’

Nou, wij luisteren ook.

De boom met het oor van Annet Schaap en Philip Hopman verschijnt begin mei bij Querido.